Advertentie
Advertentie

BNP Paribas wil integratie Fortis in december starten

BNP Paribas wil de integratie van de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Fortis starten in december. Hoewel de overname van Fortis deels in eigen aandelen wordt betaald, zou de winst per aandeel hier niet onder lijden. Vanaf 2011 rekent BNP Paribas op 500 miljoen euro aan synergieën per jaar. Dat maakte de Franse topman Baudouin Prot woensdag bekend bij de voorstelling van de kwartaalresultaten van BNP Paribas.

(belga) - Begin oktober, toen de financiële crisis hard toesloeg, besliste de Belgische regering om de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Fortis aan BNP Paribas te verkopen. Verschillende aandeelhouders vechten die beslissing aan voor de rechtbank, maar toch wil BNP Paribas zo snel mogelijk starten met de integratie van deze activa.

Prot kondigde woensdag aan dat de operationele toenadering in december kan starten, na de goedkeuring van de raad van bestuur van BNP Paribas en van de concurrentie-autoriteiten. Dan willen de Fransen 54 procent van de aandelen van Fortis Bank België verwerven in ruil voor 88 miljoen eigen aandelen. De overname van 100 procent van Fortis Verzekeringen gebeurt in contanten. Prot hoopt dat "eind december of begin januari" dan een gemengde aandeelhoudersvergadering kan plaatsvinden, waarna de Fransen een resterend belang van 21 procent in Fortis Bank België en 16 pct in Fortis Bank Luxemburg verwerven, in ruil voor 45 miljoen eigen aandelen.

BNP Paribas gaat voor de overname extra aandelen uitgeven, maar de kost hiervan zou volledig worden gecompenseerd door de verwachte meerinkomsten van de Fortis-activiteiten. Vanaf 2011 verwacht BNP Paribas bovendien een positief effect van 500 miljoen euro aan synergieën.

Prot beklemtoonde woensdag dat de integratie zal gebeuren met behoud van de lokale identiteit van de bank. 'Goeiendag aan allen', groette de Fransman de meegereisde Vlaamse pers.

Volgens Prot verkeerde Fortis eind september in kritieke toestand, als gevolg van de financiële crisis en een gebrek aan vertrouwen bij de klanten. 'Maar intussen is de situatie gestabiliseerd. Dat is al een eerste resultaat', zei hij. De topman wees er ook op dat Fortis haar 'funding' op de financiële markten zeer duur moest betalen, wat door de overname van BNP Paribas niet meer het geval is.

De Franse bank publiceerde woensdag haar resultaten voor het derde kwartaal, 'een kwartaal zonder voorgaande', waarschuwde Prot. De nettowinst van BNP Paribas daalde met ruim 55 procent tot 901 miljoen euro. De directe impact van de financiële crisis steeg in het derde trimester tot een recordniveau van 1,6 miljard euro, waarvan een deel minder ontvangsten maar vooral een stijging van de risicokosten. Zo is BNP Paribas getroffen door het failliet van Lehman Brothers en de problemen bij de IJslandse banken. Naast de financiële crisis, verhoogde de bank de lasten voor slechte kredieten met een extra 798 miljoen euro wegens de verslechterde economische omgeving. BNP Paribas kon in eigen land wel meer klanten aantrekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud