BNPP Fortis bevestigt heropleving bedrijfskredieten

Max Jadot (links) en Peter Vandekerckhove, respectievelijk de topman commercieel bankieren en de topman van de retail- en private bankingtak bij BNP Paribas Fortis.

Bankgroep BNP Paribas Fortis heeft in de eerste maanden van dit jaar beduidend meer bedrijfskredieten uitgekeerd dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de vraag dramatisch was gedaald als gevolg van de crisis. Ook voor de rest van 2010 toont de bank zich vrij optimistisch.

(tijd) - De voorbije weken waren er al signalen dat de kredietverlening door de Belgische banken aan ondernemingen weer begint aan te trekken. Een onderzoek van de werkgeversorganisatie VOKA leerde begin maart dat de banken in België de geldkraan openhielden voor bedrijven. Ook de laatste verslagen van de Nationale Bank van België wijzen op een stijging van de kredietverlening aan bedrijven in ons land.

Sterke toename

De nieuwste cijfers van BNP Paribas Fortis lijken die trend alleen maar te bevestigen. De bankgroep, met een marktaandeel van ongeveer 30 procent de grootste speler op de Belgische markt voor bedrijfskredieten, blijkt in de eerste drie maanden van het jaar beduidend meer leningen te hebben verstrekt. In januari en februari lag de totale kredietproductie respectievelijk 46 en 45 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In maart werd er een groei van 9 procent tegenover een jaar eerder opgetekend.

‘Een spectaculaire stijging dus, al lag de markt begin vorig jaar wel volledig stil als gevolg van de crisis’, legt Max Jadot, die de tak commercieel bankieren leidt bij BNP Paribas Fortis. ‘Na de dramatische daling die we vorig op alle markten zagen, is de vraag weer gestegen tot het niveau van 2007, 2008. Die vraag naar kredieten blijft momenteel aantrekken. De twee campagnes van vorig jaar, waarbij we eerst 1 miljard euro en later nog een extra 750 miljoen euro vrijmaakten voor kredieten, vertaalden zich in de mooie groeipercentages die we in de eerste maanden zien.’

Voorzichtig optimisme

BNP Paribas Fortis toont zich dan ook vrij optimistisch voor de rest van 2010. Recente enquêtes, zowel bij de Nationale Bank als binnen BNPP Fortis, wijzen er immers op dat ondernemer steeds positiever staan tegenover de voorwaarden die voor nieuwe kredieten worden gesteld. ‘De negatieve perceptie neemt dus af’, vat Peter Vandekerckhove, hoofd retail en private banking het samen. ‘Die evolutie bevestigt dat het vertrouwen dat ondernemers hebben in banken en in het verkrijgen van financiering weer op een normaal niveau is beland. Tegelijkertijd wijst het erop dat ondernemers weer meer vertrouwen in de economie hebben gekregen.’

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud