BNPP praat nog over Fortis-onderdelen

Het Nederlandse ministerie van Financiën is nog steeds in gesprek met zowel Deutsche Bank als met de Franse bank BNP Paribas (BNPP) over de verkoop van onderdelen van ABN AMRO of Fortis. Dat heeft een bron, die op de hoogte is van de status van de onderhandelingen, donderdag gezegd. The Wall Street Journal meldde donderdag dat BNP Paribas zich heeft teruggetrokken uit de onderhandelingen.

(belga) -Vrijdag loopt voor Financiën een deadline af van de Europese Commissie. Dan moet er een plan liggen waarin staat hoe een deel van activiteiten van ABN Amro of Fortis op de zakelijke bancaire markt wordt afgestoten. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) vindt dat de fusiebank op dit terrein te groot wordt en zo de concurrentie aantast.

De verkoop begint een halszaak te worden. In theorie is het zo dat als Kroes niet tevreden wordt gesteld, ze ervoor kan zorgen dat de fusie tussen ABN AMRO en Fortis Bank Nederland niet doorgaat. Om met BNP Paribas tot overeenstemming te komen, vergt echter meer
tijd. De Fransen hebben momenteel de handen vol aan een dinsdag aangekondigde kapitaalsverhoging van dik 4 miljard euro. Daarmee willen de Fransen staatssteun terugbetalen.

Kroes lijkt echter niet van plan opnieuw uitstel te verlenen. Woensdag zei ze nog eens zo vlug mogelijk een knoop te willen doorhakken over de fusie. Opnieuw respijt is geen optie, vertelde ze. Kroes gaf eerder al een paar keer uitstel nadat het Nederlandse ministerie van Financiën er met Deutsche Bank niet kon uitkomen.

Er zouden gesprekken lopen met Deutsche Bank over de verkoop van ABN AMRO-onderdeel HBU en vijftien zakelijke kantoren. Met BNP Paribas zou worden gesproken over de verkoop van Fortis Commercial Banking en Fortis Commercial Finance. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud