Bonden: 'Opsplitsing ABN AMRO nefast voor tewerkstelling'

Het opsplitsen van ABN AMRO leidt volgens FNV Bondgenoten zeker op de korte termijn tot een veel groter banenverlies in Nederland dan een fusie met een concurrent. Dat stelt de vakbond vrijdag in een reactie op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO, waar zo'n 68% van de aandeelhouders voor een motie stemde om ABN AMRO op te kunnen splitsen.

(betten) 'Het einde van ABN AMRO als zelfstandige Nederlandse bank komt in zicht door de graaicultuur van de aandeelhouders. Ze blijken slechts uit te zijn op een totale uitverkoop van ABN AMRO', zegt bestuurder Fred Polhout van FNV Bondgenoten. Volgens hem staan de aandeelhouders niet stil bij de gevolgen voor de werknemers.

Het bod van EUR 36,25 per aandeel van Barclays in een fusiescenario is volgens FNV Bondgenoten 'behoorlijk hoog'. 'Maar de inkomstenmogelijkheden en kostenbesparingen voor de komende jaren zijn realistisch. De overbieding door het bankentrio levert de aandeelhouders nog eens EUR 2,75 extra per aandeel op en de totale kosten voor de overname lopen daarmee met nog eens EUR 5 miljard. Deze kosten moeten uiteraard worden terugverdiend.'

Polhout verwacht dat dit grotendeels uit de personeelskosten wordt gehaald. 'Daarnaast speelt natuurlijk ook het verlies aan werkgelegenheid als gevolg van overlap en integratie mee', aldus de bestuurder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud