Bos sluit ontslagen in Nederland niet uit

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos weigert zich vast te leggen op een vorig jaar gemaakte afspraak tussen de vakbonden en het bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis dat er bij Fortis Bank Nederland en ABN Amro in Nederland niet meer dan 7.800 banen verdwijnen. Dat staat vrijdag in Het Financieele Dagblad.

(belga) - De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie hadden donderdag een bespreking met Bos. De bonden vroegen de minister om een herbevestiging van hun overeenkomst met het consortium dat er bij ABN Amro en Fortis geen gedwongen ontslagen vallen. Ook wilden ze maximering van het aantal te schrappen arbeidsplaatsen tot 7.800 in Nederland.

Volgens bestuurder Carla Kiburg van FNV Bondgenoten zei Bos dat hij geen garanties kan geven, nu zijn ministerie alle mogelijke toekomstscenario's van het door de staat genationaliseerde ABN Amro en Fortis Nederland onderzoekt. Wel stelde de minister volgens Kiburg oog te hebben voor werknemersbelangen.

Bos wil eind november met een toekomstvisie en een strategie voor beide banken komen. "We kijken wel heel serieus naar wat de bonden en ook de ondernemingsraden van Fortis en ABN Amro aandroegen", laat Bos via een woordvoerder weten. Volgens de minister hebben garanties een grote "impact". "We moeten kijken welke invloed dat heeft op de organisatie en op de medewerkers. We kijken nu eerst wat het beste is voor ABN en Fortis en nemen daar de tijd voor."

De bonden vroegen de minister daarnaast of Financiën hen op gezette tijden kan bijpraten over de stand van zaken bij ABN Amro en Fortis. Dat zou zijn toegezegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud