Britse banken verhogen kapitaal

De Britse regering zal de banken Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS en Lloyds TSB herkapitaliseren voor een bedrag van 37 miljard pond (47 miljard euro). De ceo van RBS, vorig jaar een van de drie overnemers van ABN-Amro, stapt op. Ook het Britse Barclays wil op eigen kracht voor 6,5 miljard pond (8,2 miljard euro) aan vers kapitaal ophalen. De kapitaalverhogingen zijn het gevolg van de nieuwe hogere kapitaalvereisten door de Britse autoriteiten.

(tijd) - Lloyds TSB en HBOS, die binnenkort fuseren, halen samen 17 miljard pond (21,4 miljard euro) op. Bij ongewijzigde verhoudingen zal de overheid de referentieaandeelhouder worden van de combinatie met een belang van 43,5 procent. Terzelfdertijd kondigt Lloyds TSB aan dat het de modaliteiten van zijn bod op HBOS aanpast. De bank biedt nu 0,605 aandelen Lloyds voor elk aandeel HBOS in plaats van 0,833 aandelen.

Ook Royal Bank of Scotland wil voor 20 miljard pond (25,2 miljard euro) aan vers kapitaal ophalen bij de Britse overheid en investeerders. De aandelenuitgifte wordt volledig gegarandeerd door het Britse ministerie van Financiën tegen een vaste prijs van 65,5 pence per aandeel. Bestuursvoorzitter Fred Goodwin, één van de drijvende krachten achter de overname van het Nederlandse ABN-Amro door het bankenconsortium RBS, Fortis en Banco Santander, stapt op. Hij zal vervangen worden door Stephen Hester, de huidige bestuursvoorzitter van British Land.

Barclays verhoogt eveneens zijn kapitaal, maar dan op eigen kracht. De bank haalt 6,5 miljard pond (8,2 miljard euro) bij investeerders. De groep stelt dat ze in 2008 geen dividend meer zal uitbetalen, waardoor ze voor zo'n 2 miljard pond kan besparen.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud