Britse overheid gaat banken deels nationaliseren

Alistair Darling, de Britse minister van Financiën - Foto AFP

De Britse overheid gaat 25 miljard en mogelijk 50 miljard pond investeren in de banken van het land, in een poging een instorting van het bankensysteem te voorkomen. De overheid gaat ook tot 250 miljard pond in het bankensysteem pompen. Ze gaat zich voorts garant stellen voor banken die nieuw schuldpapier op middellange termijn uitgeven. Doel van de miljardenoperatie is de stabiliteit van het financieel systeem te verzekeren en bescherming te bieden voor spaarders, leners en bedrijven.

(tijd) - Dinsdag kelderde Royal Bank of Scotland, de derde Britse bank, met 39 procent op de beurs van Londen door zorgen over een verslechterende financiële situatie van de instelling. RBS heeft vorig jaar zwaar geïnvesteerd in de overname van Aziatische spelers en een deel van ABN AMRO, en diende daarvoor heel ver te gaan.

De Britse overheid zal in acht instellingen stappen,. Het gaat om Abbey (eigendom van Santander), Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered en Nationwide Building Society. De instap zal vermoedelijk gebeuren door de aankoop van preferente aandelen in de banken.

België

Londen voert zo een gedeeltelijke nationalisering van het bankensysteem door en volgt daarmee het voorbeel van de Verenigde Staten, Ierland, IJsland en België, waar de overheid ook al banken ter hulp schoot.

Wegens de 'uitzonderlijke marktomstandigheden' zal de Bank of England ook ten minste 200 miljard pond ter beschikking stellen in het kader van haar speciaal liquiditeitsschema. Met dat systeem kunnen banken illiquide leningen ruilen voor risicovrij overheidspapier.

De overheid zal zich ook, tegen vergoeding, garant stellen voor nieuw schuldpapier op korte en middellange termijn dat de banken uitgeven om obligaties die vervallen te herfinancieren. Hiermee kan een bedrag gemoeid zijn van zowat 250 miljard pond.

IJltempo

De details van het Britse reddingsplan zijn nog niet helemaal duidelijk. Het plan werd vannacht in ijltempo uitgewerkt, zodat het voor beursopening kon worden gepresenteerd. In ruil voor de overheidshulp zal de overheid wellicht aansturen op een vermindering van het dividend. Ook zou een einde komen aan de forse bonussen in de banksector.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud