'Britse overheid krijgt controle over HBOS en RBS'

©EPA

De vier grootste, Britse banken vragen de overheid voor een cashinjectie van in totaal 35 miljard pond. De overheid zou de grootste aandeelhouder worden van HBOS en Royal Bank of Scotland.

(tijd) - Dat schrijft de Sunday Times op basis van anonieme bronnen.

De vier banken die hulp zoeken bij de overheid zijn HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB en Barclays. RBS zou het meeste cash nodig hebben, namelijk 15 miljard pond. Ook HBOS (10 miljard), Lloyds TSB (7 miljard) en Barclays (3 miljard) zoeken ettelijke miljarden.

Dat zou betekenen dat de Britse overheid een belang van 70 procent in HBOS en van 50 procent in RBS zou verwerven.

Die eerste details van het eerder aangekondigde reddingsplan zullen nog maandag voor de beurs open gaat, officieel meegedeeld worden. Mogelijk zal de handel op de Londense beurs later dan normaal van start gaan om de markt de tijd te geven om de informatie te verwerken.

Britse economen zijn het erover eens dat dit één van de meest risicovolle maatregelen is die de Britse overheid ooit heeft genomen. 'Niemand weet in welke mate deze banken blootgesteld zijn aan giftige activa.'

Die cashinjectie van 35 miljard pond maakt deel uit van een veel breder reddingsplan. De Britse regering besliste vorige week voor 25 tot 50 miljard pond participaties te nemen in de grootste banken van het land. Daarnaast trekt het nog 450 miljard pond uit om de liquiditeit tussen de banken te verbeteren (200 miljard pond liquiditeiten en 250 miljard als waarborg voor obligaties die banken uitgeven). 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud