Bush steunt reddingsplan AIG

©EPA

De Amerikaanse president George W. Bush steunt het ongeziene reddingsplan van de Amerikaanse centrale bank voor verzekeraar AIG. Dat staat in een communiqué die het Witte Huis dinsdag verspreidde.

(tijd) - 'De president staat achter het akkoord dat deze avond door de Federal Reserve werd bekendgemaakt. De maatregelen zijn bedoeld om meer stabiliteit op de financiële markten te brengen en om de schade aan de rest van de economie te beperken', aldus Tony Fratto, een woordvoerder van het Witte Huis.

Eerder liet John McCain, de republikeinse presidentskandidaat, nog verstaan dat hij AIG liever bankroet ziet gaan dan dat de Amerikaanse overheid zou ingrijpen. John McCain vindt dat de overheid de financiële lasten van een redding van American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, niet op de belastingbetaler mag afwentelen.

'Ik weet dat er grote inspanningen geleverd worden om het nodige kapitaal bijeen te krijgen', zei McCain. 'Maar ik denk dat we geen andere keuze hebben dan AIG ten onder te laten gaan. We willen risicovol gedrag niet belonen, 'moral hazard' is iets dat we hard moeten tegengaan. De belastingbetalers mogen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de slechte prestaties van de financiële instellingen.'

De Fed heeft een lening toegezegd aan AIG over twee jaar voor een bedrag tot 85 miljard dollar. In ruil komt de verzekeraar bijna volledig in staatshanden, aangezien de centrale bank een aandeel van 79,9 procent zal krijgen.

De historische tussenkomst van de Fed kan de verzekeringsreus van het faillisement redden en een crisis op de financiële wereldmarkt verhinderen. AIG is de grootste verzekeraar ter wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud