CBFA neemt spamberichten over Fortis onder loep

©Sofie Van Hoof

De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is op de hoogte gebracht van de mails die gisteren circuleerden over een nakende kapitaalverhoging bij Fortis. 'We bekijken de situatie', zegt woordvoerder Hein Lannoy. Fortis legt voorlopig nog geen klacht neer.

(tijd) - Fortis was gisteren de speelbal van vreemde geruchten. In de loop van de dag circuleerden er blijkbaar spamberichten waarin gesteld werd dat Fortis weldra met een nieuwe kapitaalverhoging zou komen. Mede door deze berichten kelderde de koers van de bank-verzekeraar. Die zag zich genoodzaakt dat in een perscommuniqué categoriek tegen te spreken.

De CBFA onderzoekt de kwestie, maar heefty nog niet beslist om een formeel onderzoek te openen.

Axitis

Volgens diverse kranten, waaronder De Tijd, zat onder meer Axitis aan de basis van de mailberichten. Maar de vermogensbeheerder relativeert zijn rol. 'Wij hebben gisteren een update rondgezonden over de situatie bij Fortis. Er zijn in de markt al langer geruchten over een kapitaalverhoging bij de bank-verzekeraar. Maar men weet niet aan welke prijs ze zal plaatshebben', zegt gedelegeerd bestuurder Bernard de Romrée. Is hij dan al zeker dat er een kapitaalverhoging komt? 'Het is een gerucht. Iedereen zegt dat', aldus de Romrée, die onderstreept dat Axitis geen schade wil berokkenen aan de financiëledienstengroep.

Axitis werd in 2003 opgericht, via de overname van het bedrijf International Capital Investment (ICI). Het bedrijf zit in de handen van het management en van enkele privé-personen. De holding L'Aurvamède bezit 14,75 procent van Axitis. L'Aurvamède werd, volgens de bedrijfsdatabank Graydon, opgericht in 2001 door Alexander de Selliers de Moranville. Bernard de Gerlache de Gomery - bestuurder bij Floridienne, Texaf, Leasinvest en Sipef - is bestuurder bij deze vennootschap.

MF Global 

Bij de Amerikaanse beursmakelaar MF Global  - wiens naam ook geciteerd wordt als oorsprong van de mailsrond Fortis - wil men niet veel kwijt. ‘Wij handelen niet voor eigen rekening. En we becommentariëren noch bevestigen het bestaan van enige communicatie met onze klanten’, zegt een woordvoerster. MF Global was tot de zomer van 2007 een onderdeel van MAN Group, maar is sindsdien een autonoom beursgenoteerd bedrijf. De beursmakelaar kwam deze zomer al in opspraak met betrekking tot speculatie rond het Fortis-aandeel.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud