CEO's Shell en Fiat bestuurder af bij UBS

Sergio Marchionne (Foto EPA) ©EPA

Peter Voser en Sergio Marchionne zullen volgend jaar hun lidmaatschap van de raad van bestuur bij UBS neerleggen, omdat ze het te druk hebben bij hun eigen bedrijven.

(dow jones) - Dat meldt de Zwitserse bank dinsdag.

Voser, die gedelegeerd bestuurder (CEO) is bij Royal Dutch Shell, en Marchionne, CEO bij Fiat, willen zich beide richten op hun veeleisende uitvoerende bestuursfuncties, volgens UBS. UBS zal later kandidaten voor de opvolging noemen.

De 57-jarige Marchionne, die de Canadese en Italiaanse nationaliteit heeft, werd in 2007 benoemd in de raad van bestuur van UBS. Lang werd verwacht dat hij bestuursvoorzitter zou worden, nadat de bank in de kredietcrisis zware afschrijvingen moest doen.

De 51-jarige Zwitser Voser, die het Zwitserse elektrische ingenieursbedrijf ABB reorganiseerde en sinds 2005 in de bestuursraad van UBS zit, werd ook beschouwd als een potentiële kandidaat voor de hoogste functie bij UBS. Deze werd echter recent opgevuld door de voormalige Zwitserse minister Kaspar Villiger.

UBS moest als gevolg van de subprime-crisis voor ongeveer 50 miljard dollar afschrijven op beleggingen en had vier kapitaalinjecties nodig, onder andere van de staat.

De Zwitserse bank werd lange tijd bekritiseerd om zijn relatief zwakke bestuur, dat onder het bewind van de voormalige bestuursvoorzitter Marcel Ospel onvoldoende bancaire en financiële expertise had.

Sinds het vertrek van Ospel in 2008, heeft UBS een aantal hooggekwalificeerde en ervaren financiële experts benoemd in zijn bestuur, waaronder de voormalige bestuurder van de Zwitserse nationale bank Bruno Gehrig, de voormalige financieel directeur (CFO) van Swiss Re Ann Godbehere en de voormalige CFO van Morgan Stanley David Sidwell.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud