CFO KBC waarschuwt voor overhaaste maatregelen

©Photo News

Het voorstel van de parlementaire bankencommissie om in de toekomst een strikte scheiding in te voeren tussen spaar- en zakenbanken, kan op weinig begrip rekenen van Herman Agneessens, financieel directeur van KBC. Agneessens gaat eind deze maand met pensioen na 38 jaar trouwe dienst bij de bank. Hij blikte donderdag terug op zijn loopbaan en de recente financiële crisis.

(tijd) - Na de algemene vergadering komende donderdag gaat Agneessens met pensioen. Tijdens een afscheidsgesprek met de Belgische pers blikt hij terug op de voorbije woelige maanden. Agneessens verzet zich tegen de kritiek dat alleen de bankiers verantwoordelijk zijn voor de crisis.

'De combinatie van de IFRS-boekhoudregels en de Bazel-II- kapitaaleisen hebben de crisis versterkt. Vroeger konden banken de goede jaren gebruiken om reserves aan te leggen. Maar IFRS maakt dat onmogelijk', stelt Agneessens.

Wel geeft hij toe dat er fouten gemaakt zijn. 'In de huidige omstandigheden kan je moeilijk zeggen dat je geen fouten hebt gemaakt. Met wat we vandaag weten, hadden we de CDO's niet moeten hebben. Toen we met de CDO's begonnen, bevatten die alleen maar bedrijfskredieten. Later hebben we daar tot 15 procent kredieten aan toegevoegd die later als rommelkredieten bestempeld zijn. Dat was een diversificatie voor ons. Maar ik heb er toen niet bij stilgestaan en gekeken of de hypotheekleningen in de VS op dezelfde manier worden toegekend als in Europa. We hadden een beter onderzoek moeten doen naar de oorsprong van die leningen. Dan hadden we gemerkt dat het via niet-gereglementeerde tussenpersonen gebeurde', stelt Agneessens.

Volgens de KBC-veteraan speelde niet zozeer de druk van de beurs, maar de concurrentie een rol in de zoektocht naar meer rendement. 'We hadden dat extra rendement nodig om onze spaarrekeningen en -verzekeringen concurrentieel te houden met spelers zoals Kaupthing en Ethias. Sommige, zoals Test-Aankoop, hebben die concurrentiële druk nog verhoogd door het hoogste rendement aan te bevelen zonder te kijken naar de kwaliteit van de bank.'

Jaren 80

Agneessens waarschuwt ook voor overhaaste maatregelen. 'Ik ben bang van wat bezig is omdat mensen die de zaken minder goed kennen, maatregelen nemen die mogelijk de kiemen in zich dragen van de volgende crisis. Want het geheugen van de mensheid is kort als men nu pleit voor de opsplitsing van spaar- en zakenbanken. In het midden van de jaren 80 zijn in de VS dergelijke niet-beursgenoteerde spaarbanken in grote problemen geraakt door de steile klim van de rente. Ze moesten op hun spaarrekeningen meer dan 10 procent rente betalen, terwijl ze op hun hypotheekleningen maar 3 procent ontvingen. JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud