'Citigroup en Merrill Lynch weer op zoek naar buitenlands kapitaal'

©-

De Amerikaanse banken Merrill Lynch en Citigroup voeren opnieuw gesprekken over bijkomende kapitaalinjecties door buitenlandse investeerders. De twee groepen zouden daarbij vooral met staatsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten aan de onderhandelingstafel zitten, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.

(foto: bloomberg)

(tijd) - Het is niet de eerste keer dat Merrill Lynch en Citigroup hun heil zoeken bij buitenlandse investeerders. De bankgroepen proberen op die manier hun kernvermogen veilig te stellen dat werd aangetast door de aanslepende kredietcrisis. Enkele weken geleden verwierf het emiraat Abu Dhabi via een investering van 7,5 miljard dollar een belang van 4,9 procent in Citigroup. Merrill Lynch kreeg op zijn beurt een kapitaalinjectie van 6,2 miljard dollar van het Singaporese staatsfonds Temasek en de Amerikaanse fondsenbeheerder Davis Selected Advisers.

Volgens The Wall Street Journal zou Merrill Lynch nu gesprekken voeren met een staatsfonds uit het Midden-Oosten over een nieuwe kapitaalinjectie van 3 tot 4 miljard dollar. Citigroup zou zelfs tot 10 miljard dollar willen ophalen bij buitenlandse investeerders. Het Singaportese staatsfonds GIC zou een van de potentiële geldschieters zijn voor Citigroup, schrijft The Wall Street Journal.

Ondertussen blijft het uitkijken naar de vierdekwartaalresultaten die Merrill Lynch en Citigroup volgende week zullen bekendmaken. Citigroup geeft zijn cijfers vrij op 15 januari. Analisten vermoeden dat de grootste bank van de Verenigde Staten dan tot 16 miljard dollar aan bijkomende waardeverminderingen zal bekendmaken. De groep had eerder al laten weten tot 11 miljard dollar aan waardeverminderingen te moeten boeken.

Merrill Lynch komt op donderdag 17 januari met resultaten. Waarnemers schatten dat de zakenbank in het vierde kwartaal tot 10 miljard dollar aan extra waardeverminderingen zal moeten boeken door de verliezen op haar investeringen in risicovolle woonkredieten.


Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud