Citigroup krijgt hulp van Alwaleed en China

©EPA

De Saudische prins en miljardair Alwaleed bin Talal gaat zwaar investeren in Citigroup, de grootste Amerikaanse bankengroep. Ook de China Development Bank en andere partijen nemen deel aan een grote kapitaalverhoging van 8 à 10 miljard dollar die de noodlijdende bankengroep zeer binnenkort hoopt rond te krijgen.

(tijd) - The Wall Street Journal meldde het nieuws zaterdag online. Hoeveel de Saudische prins wil investeren in Citigroup is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat er morgen meer duidelijkheid komt over de kapitaalverhoging naar aanleiding van de publicatie van de resultaten voor het vierde kwartaal.

Alwaleed bin Talal , die ook deelnames bezit in Euro Disney en de hotelketen Four Seasons, heeft een vermogen van 13,5 miljard euro. Zijn participatie zou wel beperkt blijven tot minder dan 5 procent van het kapitaal om niet langs de toezichthouder te moeten passeren. Maar zelfs 1 procent verwerven is nog altijd een zware investering in een bedrijf als Citigroup, met een beurskapitalisatie van 140 miljard dollar.

Het neefje van koning Abdullah van Saudi-Arabië is geen onbekende van de Amerikaanse bank. In 1991 investeerde hij al 590 miljoen euro in het toenmalige Citicorp. Onder de vorm van een private plaatsing van converteerbare preferentiële aandelen verwierf hij toen een participatie van 15 procent. Ondanks de geleidelijke verwatering van zijn belang bleef hij de grootste aandeelhouder van de Amerikaanse bankgroep, met nog bijna 4 procent. Tot vorige maand The Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), het onafhankelijke investeringsfonds van Abu Dhabi, een van de zeven lidstaten van de Verenigde Arabische Emiraten, 7,5 miljard dollar investeerde in Citigroup. Het emiraat nam daarmee 4,9 procent van het kapitaal van de bank over. ADIA is met een vermogen van minimaal 590 miljard euro een van de grootste investeerders in de wereld.

Minstens even opvallend is de instap van de China Development Bank. Die zou 2 miljard dollar investeren in Citigroup. Maar ook de komst van een grote Chinese investeerder mag niet echt te verbazen. Het is de derde investering in korte tijd van een Chinese speler in een bedrijf in moeilijkheden op Wall Street. Het staatsfonds China Investment Corp. investeert 5 miljard dollar in Morgan Stanley en Citic Securities Co. stopt 1 miljard dollar in Bear Stearns. Ook de naam van de China Development Bank is niet echt een verrassing. Eind vorig jaar kreeg deze Chinese bank nog een injectie van 20 miljard dollar van de China Investment Corp. om actiever te kunnen worden op de internationale markten.

De Chinese interesse voor westerse financiële waarden wordt trouwens steeds groter. In november liet de voorzitter van de grootste Chinese verzekeringsgroep, China Life, nog weten een groot strategisch belang te willen nemen in een Europese of Amerikaanse verzekeraar. De Britse groepen Prudential en Aviva worden al langer als belangrijkste doelwitten genoemd. China Life blijkt ook interesse hebben in het Franse AXA en het Nederlandse ING. Het Britse Barclays verkocht een deel van zijn aandelen aan de China Development Bank en de Singaporese staatsholding Temasek om zijn bod op het Nederlandse ABN AMRO te verhogen. Ping an, de tweede grootste verzekeraar in China, nam in november vorig jaar 4 procent in Fortis.

De internationale financiële gemeenschap kijkt met meer dan gewone interesse uit naar morgen. Waarnemers gaan ervan uit dat Citigroup een en ander zal moeten verduidelijken bij de voorstelling van de resultaten van het vierde kwartaal. Ook de koers van het aandeel Citigroup zal vandaag met meer dan gewone aandacht worden gevolgd. Deze week komen ook de resultaten van JPMorgan Chase en Merrill Lynch er aan. Ook dat laatste zoekt extra kapitaal in het buitenland. Dat moet wellicht komen van overheidsfondsen uit Azië of het Midden-Oosten. Ook de noodlijdende Britse hypotheekbank Northern Rock kijkt naar die regio om investeerders te vinden die de bank te hulp kunnen snellen.

Citigroup heeft een grote kapitaalverhoging nodig om een grote reddingsoperatie voor zeven investeringsvehikels te financieren. Het gaat om zeven zogenaamde ‘gestructureerde investeringsvehikels’ (SIV’s). De bank zette die buitenbalansvehikels op om investeringen te kunnen doen zonder daarvoor bijkomend kapitaal opzij te moeten zetten. Door de Amerikaanse hypotheekcrisis staat het hele systeem van SIV’s evenwel op de helling. De bank neemt daarom hun activa en schulden over op de eigen balans. De zeven SIV’s zijn samen goed voor 49 miljard dollar (35 miljard euro) aan activa. Door de reddingsoperatie vermijdt Citigroup dat de vehikels een uitverkoop moeten houden. De overname van de SIV’s op de eigen balans heeft wel een impact op de kapitaalpositie van Citigroup. Die stond al zwaar onder druk na de miljardenafschrijvingen en de slechte kwartaalresultaten. Die verslechterde situatie deed het ratingbureau Moody’s beslissen de rating van Citigroup te verlagen.

Citigroup is niet de eerste bank die zijn investeringsvehikels te hulp moet snellen. Eerder deden onder meer het Britse HSBC, het Nederlandse Rabobank en het Franse Société Générale hetzelfde. De reddingsoperatie van Citigroup is wel de grootste tot nog toe.

Patrick Luysterman

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud