Citigroup neemt activa investeringsvehikels over

©Bloomberg News

Citigroup, de grootste bankgroep van de Verenigde Staten, heeftt 49 miljard dollar aan activa en passiva van zeven van zijn noodlijdende investeringsvehikels weer opgenomen op zijn balans. Citigroup wil zo vermijden dat deze activa worden verkocht om de verliezen als gevolg van de kredietcrisis op te vangen. Eerder deze week hadden sectorgenoten HSBC en Société Générale al gelijkaardige stappen ondernomen.

(tijd) - Citigroup neemt deze noodmaatregelen nadat de investeringsvehikels al fors in waarde zijn gedaald als gevolg van de kredietcrisis. In augustus hadden deze zeven 'Structured Investment Vehicles' (SIV) of buitenbalansvehikels samen een waarde van 87 miljard dollar. Nu schommelt die waarde nog rond de 49 miljard dollar.

Vraag is of de overname van de buitenbalansvehikels voldoende zal zijn om het vertrouwen in Citigroup op de markten te herstellen. Het Amerikaanse kredietratingbureau Moody's verlaagde gisteren nog zijn waarde-advies voor de bankgroep. Moody's vreest dat de bank 'aanzienlijke waardeverrminderingen' zal boeken die zullen doorwegen op de winst van de groep.

'De zwakke resultaten zullen tot gevolg hebben dat Citigroup zijn kapitaalratio's maar moeilijk kan herstellen,' klinkt het bij Moody's. Het kredietratingbureau sluit daarom verdere adviesverlagingen voor Citigroup niet uit.

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud