Citigroup overweegt forse inkrimping kantorennet

De Amerikaanse bankgroep Citigroup overweegt honderden kantoren in de VS en Canada te sluiten en zich alleen nog te richten op grootstedelijke gebieden waar de onderneming sterk staat. De operatie past in de inkrimping van de balans nadat Citigroup vorig jaar met 45 miljard dollar overheidsgeld moest worden gered.

De plannen zitten nog in een vroeg stadium, maar lekten al via verschillende Amerikaanse media uit. Citigroup is de nummer drie in kredietverlening in de VS, maar het kantorennet van 1.001 lokaties is zes keer kleiner dan dat van Bank of America of Wells Fargo. Citi heeft in Noord-Amerika 136 miljard dollar (92 miljard euro) spaargeld van particulieren onder beheer. De groep staat vooral sterk in New York, heel Californië, Miami, Chicago, Washington DC, en in mindere mate in Texas, Boston en Philadelphia.

'We zitten in een zeer significant proces om onze bank eenvoudiger, lonender en transparanter te maken', reageerde een woordvoerder, zonder de berichten te willen bevestigen.

In januari verklaarde directievoorzitter Vikram Pandit van Citigroup nog dat retailbankieren een kernactivtiteit bleef. Naar verluidt zou Pandit liever het Amerikaanse kantorennet nog uitbreiden via overnames, maar daar is geen geld voor. Bovendien staat Citigroup onder druk van de overheid om zich in te krimpen. De Amerikaanse staat ruilde recent een lening van 25 miljard dollar voor een belang van 34 procent in Citigroup.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud