Citigroup schrapt 17.000 banen

Het Amerikaanse Citigroup, de grootste bankgroep ter wereld, wil zo'n 17.000 banen schrappen om zo de kosten binnen de perken te houden en de verdere expansie van het bedrijf veilig te stellen. De groep wil ook kosten besparen door onder meer haar bedrijfsstructuur aan te passen en haar IT-uitgaven onder de loep te nemen. Dat meldt Citigroup woensdagmiddag in een persbericht.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Het plan moet de financiëledienstengroep in 2007 en 2008 telkens een besparing opleveren van 2,1 miljard dollar. In 2009 wil de groep 4,6 miljard dollar besparen. Citigroup zal daarvoor in het eerste kwartaal een voorziening nemen van 1,38 miljard euro voor belastingen en 871 miljoen dollar na belastingen. Een bijkomende provisie van 200 miljoen dollar zal worden gespreid over de overige kwartalen van dit jaar.

Citigroup wil zijn organisatiestructuur aanpassen door onder andere het aantal managementniveaus te beperken. Dat moet er volgens de groep voor zorgen dat managers sneller beslissingen kunnen nemen. Ook bepaalde functies in de back-office-, middle-office- of corporate-segmenten zullen worden samengevoegd. Bovendien zullen 9.500 van die functies worden verplaatst naar goedkopere locaties.

Verder wil Citibank de efficiëntie van bepaalde afdelingen verhogen door ze bepaalde gelijkaardige diensten (human resources, juridisch advies, risk management) te laten delen.

De centrale aankoopafdeling krijgt een belangrijker rol toegewezen. Tegen het einde van dit jaar wil Citigroup 80 procent van zijn totale aankopen gecentraliseerd zien en tegen 2009 moet dat 100 procent zijn. Eind 2006 was maar 65 procent van de aankopen gecentraliseerd.

Ten slotte wil Citigroup zijn 'gerationaliseerd investeringsprogramma' voor zijn IT-dienstens verderzetten door bijvoorbeeld het samenvoegen van datacentra of door wereldwijd datanetwerken te verbeteren.

Geruchten over een grote herstructeringsgolf bij Citigroup deden al langer de ronde. Gedelegeerd bestuurder Charles Prince stond onder druk om iets te doen aan de fors oplopende uitgaven bij Citigroup. Momenteel ziet de bankgroep haar kosten sneller stijgen dan de omzet. Bij Citigroup werken ongeveer 327.000 mensen.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud