Citigroup snoeit mogelijk fors in dividend

©BLOOMBERG NEWS

Citigroup zal zijn dividend mogelijk met 40 procent terugschroeven om zijn kernkapitaal te vrijwaren. Dat schrijft een analist van beurshuis Goldman Sachs in een rapport. Volgens de analist zal Citigroup in het vierde kwartaal 18,7 miljard dollar moeten afschrijven op zijn portefeuille risicovolle kredieten, meer dan Citigroup zelf voor ogen had.

Foto: Vikram Pandit, de kersverse gedelegeerd bestuurder van Citigroup (foto bloomberg). 

(tijd) - Eerder deden al geruchten de ronde dat Citigroup in zijn dividend zou snoeien om zijn kapitaalbasis te versterken. Die geruchten deemsterden wat weg toen een staatsfonds uit Abu Dhavi 5,3 miljard euro in de bank pompte.

Die kapitaalinjectie zou niet volstaan, meent Goldman Sachs. Volgens het beurshuis moet de grootste bank van de VS 18,7 miljard dollar afschrijven op de portefeuille risicovolle kredieten. Citigroup zelf ging aanvankelijk uit van 11 miljard dollar aan waardeverminderingen.

'Door de blijvende blootstelling van Citigroup aan subprime-effecten, zal Citigroup nieuw kapitaal moeten ophalen of maatregelen moeten nemen om zijn kernkapitaal te vrijwaren.' Volgens de analist, die een verkoopadvies voor Citigroup hanteert, zal het 'nog enkele kwartalen' duren vooraleer de financiele markten de kredietcrisis verteerd hebben.

Aan de huidige beurskoers biedt Citigroup een fors dividendrendement van 7,1 procent. Het aandeel verloor op de beurs van New York dit jaar al bijna de helft van zijn waarde. De kredietcrisis leidde in november tot het opstappen van gedelegeerd bestuurder Charles Prince. Vikram Pandit verving hem.

De Goldman Sachs-analist is ook scherp voor de andere Amerikaanse bankreuzen. Hij denkt dat JPMorgan en Merrill Lynch dubbel zoveel zullen moeten afschrijven dan hun eigen schattingen.

Peter De Groote

peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud