Citigroup zet eerste stap naar opsplitsing

©AFP

Citigroup, de Amerikaanse bankgroep die als een van de grootste slachtoffers van de kredietcrisis geldt, werkt momenteel aan de afsplitsing van zijn makelaarsafdeling Smith Barney. Volgens verscheidene media zou Citigroup die afdeling willen onderbrengen in een joint venture met de makelaarsdivisie van concurrent Morgan Stanley. Mogelijk wordt daar deze maandag nog een akkoord over bereikt.

(tijd) - Verscheidene bronnen dicht bij het dossier melden dat Morgan Stanley tot 3 miljard dollar op tafel zou willen leggen voor een meerderheidsbelang van 51 procent in de nieuwe joint venture. Dat bedrag stemt overeen met een vijfde van de totale waarde van Smith Barney. Morgan Stanley zou bovendien de optie  krijgen om ook de resterende 49 procent binnen drie tot vijf jaar te kopen. 

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het niet uitgesloten dat de joint venture tussen Smith Barney en de makelaarsdivisie van Morgan Stanley, samen goed voor ruim 20.000 werknemers, als een zelfstandige groep door het leven zal gaan. Dat zou meteen de terugkeer inluiden van  de grote onafhankelijke makelaars op Wall Street, een tiental jaar nadat die bedrijven stuk voor stuk werden opgekocht door grote zaken- en retailbanken die wilden diversifiëren.

Een afsplitsing van de makelaarspoot is trouwens niet het enige scenario dat momenteel op tafel ligt bij Citigroup. Het bestuur zou ook de mogelijkheden onderzoeken van de oprichting van een aparte divisie waarin alle risicovolle leningen en rommelkredieten worden ondergebracht. De oprichting van zo'n bad bank zou de balans van Citigroup zelf er meteen een pak gezonder op maken. Citigroup zou even ook de verkoop van zijn Mexicaanse dochter Banamex hebben overwogen, maar besloot die uiteindelijk toch niet van de hand te doen. 

De berichten over de afsplitsing van de makelaarspoot zijn enigszins opmerkelijk, aangezien Citigroup er totnogtoe alles aan heeft gedaan om een opsplitsing van de groep te vermijden. Dat zo'n scenario nu wel bespreekbaar is geworden, zou onder druk van de Amerikaanse overheid zijn gebeurd.  De Amerikaanse staat heeft de afgelopen maanden al zo'n 45 miljard dollar gepompt in Citigroup, dat het afgelopen jaar in totaal al zo'n 20 miljard euro heeft verloren.

Meer klappen

Het ziet er bovendien naar uit dat Citigroup de komende maanden nog meer klappen zal krijgen. Vrijdag raakte nog bekend dat Citigroup in het vierde kwartaal 1,4 miljard dollar aan extra kosten zal moeten boeken door de problemen bij de Amerikaans-Nederlandse chemiegroep LyondellBasell. Die groep staat voor zo'n 2 miljard dollar in het krijt bij Citigroup, maar vroeg deze week bescherming tegen zijn schuldeisers. Analisten verwachten dat Citigroup het vierde kwartaal zal afsluiten met een verlies van 4,1 miljard dollar

De problemen bij Citigroup leiden ondertussen tot een verdere herschikking van het management. Vrijdag bleek bijvoorbeeld dat Robert Rubin het bedrijf zal verlaten. Vorig jaar was Rubin een poosje waarnemend directievoorzitter, nadat Chuck Prince aan de kant werd geschoven wegens de zware verliezen die Citigroup moest slikken wegens de kredietcrisis. Ook de positie van Citigroup-voorzitter Win Bischoff zou stilaan in het gedrang komen. PS

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud