Cobepa beschikt over oorlogskas van 200 miljoen

De durfkapitalist Cobepa beschikt - na zijn instap in de Frans-Duitse logistiekgroep JF Hillebrand - nog over 200 miljoen euro om overnames te financieren.

(tijd) Dat zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Marie Laurent Josi in een gesprek met De Tijd. 'Dat bedrag bestaat uit cash, liquide participaties en driekwart van onze kapitaalsverhoging van 100 miljoen, die nog niet volstort is', aldus Laurent Josi.

De jongste maanden realiseerde Cobepa twee grote transacties: de durfkapitalist verhoogde zijn belang in Carmeuse tot 20 procent en kocht 40 procent van JF Hillebrand. Ondertussen nam hij ook de Vlaamse chocogroep All Crump over. Die operaties illustreren zijn nieuwe strategie, die voortaan op twee pijlers steunt: investeren in grotere Belgische en Europese bedrijven met een groeipotentieel en - meestal in de Benelux - middelgrote 'buy-outs' (met schulden gefinancierde overnames) realiseren.

Tot 2003 zat Cobepa onder de voogdij van BNP Paribas en moest het zijn actieterrein beperken tot de Benelux. Voortaan beschouwt de durfkapitalist Europa als zijn speelveld. De instap in JF Hillebrand is daar de meest recente illustratie van. 'We komen meer naar buiten in andere Europese landen. Maar we vergeten België niet. Om naar het buitenland te trekken, moet je eerst in eigen land sterk blijven', aldus Laurent Josi.

Cobepa, dat gesteund wordt door een reeks familiale aandeelhouders, investeert bewust langer dan de gemiddelde private-equityspeler en staat daarin niet alleen. Voor Laurent Josi is die houding ingegeven door de toenemende concurrentie tussen financiële investeerders. 'Er is vandaag een overvloed aan fondsen. Het is normaal dat bepaalde spelers zich proberen te onderscheiden. Men moet niet per se een meerderheid kopen en snel uitstappen. Ik ben ervan overtuigd dat men rendabele investeringen kan doen met een minderheidsparticipatie en voor een wat langere termijn. Veel ondernemingen hebben nood aan stabiele en professionele aandeelhouders', zegt hij.

Cobepa is gebaseerd in Brussel en heeft onder meer belangen in D'Ieteren (8%), Belron (Carglass, 20%), Carmeuse (20%) en Zetes (16%). Het heeft ook belangen van minder dan 1 procent in Fortis, Telenet en de gps-fabrikant Navteq. De intrinsieke waarde van Cobepa bedraagt (exclusief zijn kapitaalverhoging) 650 miljoen euro.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud