'Combinatie Fortis en ABN Amro kost duizend banen'

Een samengaan van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro met die van het Belgisch-Nederlandse Fortis gaat ten koste van maximaal duizend banen. Dat is de verwachting van de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten, zo liet vakbondsbestuurder Huug Gorter maandag weten.

(belga/anp) - "Er zullen onherroepelijk dubbelingen optreden. Dat komt omdat Fortis bankkantoren heeft op plaatsen waar ABN Amro vlakbij ook is vertegenwoordigd. Dan kun je erop wachten dat een vestiging wordt opgeheven", aldus Gorter. De bestuurder vreest honderden tot maximaal duizend ontslagen bij het kantorennetwerk van de beide concerns.

Als er meer onderdelen van de banken worden samengevoegd, kan het aantal ontslagen nog verder oplopen, verwacht Gorter. Met hoeveel kan de vakbondsman niet zeggen.

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de betrokkenheid van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander bij ABN Amro. "Onze voorkeur gaat uit naar Barclays. We zien liever dat een andere grote bank ABN Amro overneemt dan de variant met de opdeling. Dat scenario is negatief voor de werkgelegenheid", aldus Gorter.

Fortis heeft belangstelling voor drie onderdelen van ABN Amro in Nederland. De omvangrijkste is de tak die zich bezighoudt met bankieren voor particulieren en kleine- en middelgrote ondernemingen. Ernaast wil Fortis de hand leggen op het onderdeel private banking (bankieren voor welgestelden) en asset-management beheer van effectenportefeuilles). Deze onderdelen zijn ook buiten Nederland vertegenwoordigd.

Fortis heeft geen belangstelling voor de zakenbankactiviteiten van ABN Amro, ondanks recente geluiden in die richting. Dat deel is, bij een geslaagde overname, bestemd voor RBS. De Schotten willen ook de Amerikaanse dochter van ABN Amro, LaSalle, inlijven. Santander heeft zijn pijlen gericht op de Italiaanse ABN-dochter Antonveneta en het Braziliaanse Banco Real.

In Nederland bankiert Fortis met 11.000 werknemers. Het bedrijf telt er 170 bankfilialen. ABN Amro heeft in Nederland 664 filialen en bijna 26.000 werknemers. Fortis is op de Nederlandse markt de vierde bank, na ABN Amro, ING (Postbank) en Rabobank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud