Commerzbank lijdt groter dan verwacht verlies

©BLOOMBERG NEWS

Commerzbank, de op een na grootste bankgroep van Duitsland, heeft in het eerste kwartaal een groter verlies geleden dan werd verwacht. De bank, die in de herfst van vorig jaar landgenoot Dresdner Bank overnam, heeft het verlies te wijten aan tradingverliezen en hoge provisies voor slechte leningen.

'De resultaten over het eerste kwartaal laten zich verdeeld lezen', zegt de groep in een persbericht. 'Enerzijds hebben we een solide kapitaalstructuur en een goede liquiditeitsratio, en zijn we druk bezig onze blootstelling aan risico's af te bouwen. Anderzijds blijft de economische crisis een impact hebben op onze winst, die werd aangetast door een tradingverlies en hoge provisies tegen kredietverliezen.' Die voorzieningen voor slechte leningen werden opgetrokken van 175 miljoen euro tot 844 miljoen euro.

Ook de overname van Dresdner, die begin januari werd afgerond, had een impact op de resultaten. Er werden immers herstructureringskosten gemaakt voor de integratie van de bank in de groep. Toch verdedigt CEO Martin Blessing de overname van de bank, die in 2008 6,3 miljard euro verlies maakte. 'De strategische logica van de deal blijft intact', volgens de topman.

Commerzbank vindt dat er te weinig visibiliteit is om een verwachting af te leveren voor het volledige jaar. De groep hoopt wel uiterlijk in 2011 opnieuw winstgevend te zullen worden.

Commerzbank kreeg zwaar te lijden na het failliet van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, toen de kredietmarkt bevroor. De instelling moest aankloppen bij de Duitse overheid, die het kapitaal versterkte met 18,2 miljard euro. Die kapitaalverhoging werd donderdag goedgekeurd door de Europese Unie, op voorwaarde dat Commerzbank hupotheekafdeling Eurohypo van de hand doet, snoeit in het aantal Dresdner-vestigingen en afziet van nieuwe overnames. Dresdner hoopt vanaf 2011 met terugbetalingen te kunnen beginnen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud