Crisis raakt BNP Paribas zwaarder dan verwacht

BNP Paribas heeft in het derde kwartaal 901 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is ruim de helft minder dan over dezelfde periode een jaar terug. De grootste bank van Frankrijk, die in oktober Fortis Bank België overnam, blijft daarmee ver onder de analistenverwachtingen. Oorzaak van de winstval is de financiële crisis.

(tijd) - BNP Paribas boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 901 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2007 schreef BNP Paribas nog een nettowinst van 2,03 miljard euro in de boeken. Analisten zagen de winst in het afgelopen kwartaal terugvallen tot 1,38 miljard euro. De omzet zakte 1 procent tot 7,61 miljard euro.

De Franse bank toonde zich gedurende de hele kredietcrisis een van de sterkste banken van Europa. Zo nam BNP begin oktober Fortis Bank België over, toen Fortis in ernstige liquiditeitsproblemen kwam door de kredietcrisis. BNP Paribas ontsnapt zelf ook niet aan de kredietcrisis, geeft gedelegeerd bestuurder Baudouin Prot toe in het persbericht bij de derdekwartaalresultaten. 'De verergerende kredietcrisis heeft zwaar gewogen op de winstgevendheid van de bankindustrie in het derde kwartaal.'

Vooral de afdeling zakenbankieren werd zwaar getroffen. Die bleef met een winst voor belastingen van 38 miljoen euro een eind onder het resultaat van 760 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam er wel met 4,6 procent toe, maar 1,03 miljard euro aan provisies op kredieten en 289 miljoen euro aan afschrijvingen op risicovolle activa wogen zwaar door. Ook de tak vermogensbeheer ontsnapte niet aan de crisis. De winst voor belastingen ging er 71 procent achteruit tot 134 miljoen euro, terwijl analisten een cijfer van 411 miljoen euro in gedachten hadden. De totale last door slechte kredieten begroot BNP Paribas op 1,99 miljard euro in het derde kwartaal.

Vooruitblikkend zegt gedelegeerd bestuurder Prot dat BNP Paribas 'goed geplaatst is' om de huidige moeilijke marktomstandigheden te doorstaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud