Den Haag helpt Fortis schulden aflossen

De Nederlandse staat werkt mee aan de onmiddellijke aflossing van schulden van in totaal ongeveer 50 miljard euro die de Nederlandse Fortis-bank nog heeft bij het moederconcern. Hiervoor stelt De Nederlandsche Bank (DNB) onder meer een overbruggingskrediet beschikbaar.

(belga) - Dat blijkt maandag uit een brief van de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos waarin ze het Nederlandse parlement inlichten over de volledige overname van alle Nederlandse Fortis-activiteiten. De Nederlandse regering maakte het akkoord, dat na dagenlange onderhandelingen met België en Luxemburg was bereikt, vrijdag bekend. Het behelst een investering van 16,8 miljard euro.

Het akkoord vervangt de overeenkomst die ruim een week geleden werd gesloten en waarin Nederland voor 4 miljard een belang van 49 procent nam in de Nederlandse Fortis-bank.

Volgens Balkenende en Bos bleek al snel na die actie dat er meer nodig was om het vertrouwen in de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar te herstellen. Het gebrek aan vertrouwen bleek vooral uit het ophalen van geld en het vertrek van een groot aantal zakelijke klanten. Fortis moest om die reden steeds vaker een beroep doen op steun van de centrale banken in Nederland en België.

Van alle verkende opties, zoals bijvoorbeeld de verkoop van Fortis of ABN Amro, bleek volgens de regering-Balkenende uiteindelijk alleen een 100-procentsbelang van de overheid in alle Nederlandse Fortis-activiteiten voldoende om de stabiliteit te garanderen. In de brief benadrukt Bos dat hij vorige week het parlemen echt niets kon melden over de lopende onderhandelingen over het nieuwe overheidsingrijpen.

Het kabinet kondigt aan dat de Nederlandse Staat als aandeelhouder zich actief zal bemoeien met benoemingen voor de raden van bestuur en raden van commissarissen. Ook bij nieuwe afspraken over beloningen zal de regering haar invloed laten gelden. Balkenende en Bos benadrukken dat er aan de arbeidsvoorwaarden van personeel van Fortis en ABN Amro niets verandert. De medewerkers worden dus geen rijksambtenaren, schrijven ze in de brief. De twee overgenomen banken mogen bovendien geen concurrentievoordeel hebben tegenover andere banken in Nederland.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud