Deutsche Bank heronderhandelt Postbank-deal

Deutsche Bank en Deutsche Post zijn nieuwe voorwaarden overeengekomen met betrekking tot de overname van Deutsche Postbank, een dochter van Deutsche Post. Deutsche Bank verwerft daardoor vroeger dan gepland de controle over Postbank en betaalt de overname deels in aandelen. Deutsche Post wordt dan weer sneller dan verwacht betaald voor de overname.

(tijd) - Dinsdag schreef de toonaangevende zakenkrant Handelsblatt reeds dat Deutsche Bank de overeenkomst met Deutsche Post wilde heronderhandelen. Als gevolg van de financiele crisis kelderde de koers van Deutsche Postbank, waardoor Deutsche Bank het beoogde belang wel heel duur zou betalen. Deutsche Bank stuurde daarom aan op een korting. Het bericht werd toen nog in alle toonaarden ontkend door de betrokken partijen.

Complex

De complexe transactie zal in verschillende stadia verlopen. In een eerste fase verwerft Deutsche Bank 50 miljoen Postbank-aandelen of een belang van 22,9 procent in Postbank middels een noncash-kapitaalverhoging ter waarde van 1,1 miljard euro. In ruil krijgt Deutsche Post een belang van ongeveer acht procent in Deutsche Bank. Deutsche Post kan de helft van de participatie verkopen vanaf eind april. De overige helft kan in de markt gebracht worden vanaf midden juni.

In een tweede fase zal Deutsche Bank obligaties uitgegeven door Deutsche Post onderschrijven die na drie jaar kunnen omgeruild worden voor 60 miljoen Postbank-aandelen of 27,4 procent van het aandelenkapitaal. De nominale waarde van de obligaties wordt verwacht te schommelen rond de 2,7 miljard euro.

Het resterende belang van 12,1 procent wordt overgedragen middels een systeem van call- en putopties. Deutsche Bank zal een onderpand van 1,1 miljard euro betalen voor de opties. Dat brengt de waarde van de totale transactie op 4,9 miljard euro. In ruil verwerft Deutsche Bank een belang van 62 procent in Postbank. De waarde van iedere tranche kan voor afsluiting heronderhandeld worden.

Winstwaarschuwing

Net vandaag kwam Deutsche Bank onverwacht op de proppen met een fikse winstwaarschuwing. Voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een verlies van 4,8 miljard euro. Voor het volledig boekjaar verwacht Deutsche Bank een verlies van 3,9 miljard euro. Met Deutsche Postbank verwerft Deutsche Bank de controle over een stabiele depositobank die kan helpen haar met schulden bezwaarde balans te verlichten.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud