Deutsche ziet probleemkredieten stijgen

Deutsche Bank trok in het tweede kwartaal de voorzieningen voor probleemkredieten fors op, van 135 miljoen naar 1 miljard euro. Dat scherpt de zorgen over de impact van de crisis op de kredietportefeuille aan en overschaduwt de winststijging met 68 procent in het tweede kwartaal.

(tijd) - De economische krediet houdt lelijk huis in de kredietportefeuillle van Deutsche Bank. Dat lijkt de voornaamste boodschap te zijn die beleggers uit het kwartaalrapport van de Duitse bankgigant onthouden. Deutsche verhoogde de provisies voor probleemkredieten tot 1 miljard euro, bijna een verachtvoudiging in vergelijking met de 135 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden slechts op 659 miljoen euro provisies.

De provisies scherpen bij beleggers de vrees aan voor de impact van de economische crisis op de kredietportefeuille van de banken. De banken gingen door de intussen twee jaar oude financiële crisis de recessie al zwaar gehavend in en kunnen oplopende afschrijvingen door de 'reële' economische crisis dus missen als kiespijn.

De kredietportefeuille overschaduwt ook de 68 procent hogere nettowinst van Deutsche Bank over het tweede kwartaal. De nettowinst van 1,09 miljard euro was ook beter dan verwacht. Analisten gepolst door Dow Jones Newswires hadden gerekend op een nettowinst van 955 miljoen euro. Per aandeel kwam de winst uit op 1,64 euro, vergeleken met een winst van 1,27 euro een jaar eerder. Die sterke prestatie kwam er echter vooral dankzij de tradingafdeling van Deutsche, waarvan de erg volatiele resultaten erg moeilijk te voorspellen zjin.

In het persbericht erkent Deutsche-topman Josef Ackermann dat de vooruitzichten van Deutsche in belangrijke mate van de economische toestand zullen afhangen. 'De vooruitzichten voor de rest van 2009 zullen sterk beïnvloed worden door de vooruitgang van de wereldeconomie', stelt Ackermann. Hij benadrukt wel dat Deutsche 'in een onzekere omgeving, sterk geplaatst is'.

Deutsche Bank maakt zich sterk haar risicoprofiel fors verminderd te hebben. Dat geeft ook de 'hefboomratio' aan. Die ratio meet hoeveel kredieten en beleggingen de bank heeft uitstaan voor elke euro eigen vermogen. Eind juni lag de hefboom nog op 24, tegenover 25 eind maart en liefst 38 eind juni 2008. De bank kromp ook haar risicogewogen activa met 21 miljard euro in, tot 295 miljard euro.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud