Dexia boekt lager dan verwachte onderliggende nettowinst in derde kwartaal -update2

De financieledienstengroep Dexia boekte in het derde kwartaal 2006 een onderliggende nettowinst van 470 miljoen euro. Dat is een stijging van 10,1 procent tegenover vorig jaar. Analisten rekenden op een onderliggend winstcijfer van 494,4 miljoen euro.

(tijd) De nettowinst, aandeel van de groep, bedroeg over het derde kwartaal van 2006 612 miljoen euro. In dezelfde periode van 2005 bedroeg de nettowinst 502 miljoen euro. Per aandeel kwam de nettowinst uit op 0,56 euro, 19,1 procent meer dan in het derde kwartaal van 2005. Het rendement op het eigen vermogen beliep in de eerste negen maanden van 2006, herrekend naar het volledige jaar, 23 procent, tegen 19,3 procent een jaar eerder.

De stijging van de nettowinst was voor 142 miljoen euro te danken aan niet-operationele elementen, terwijl die bijdrage vorig jaar 78 miljoen euro bedroeg. De toename in niet-operationele elementen is afkomstig van de verkoop van elementen die de groep als niet-strategisch beschouwd. Dexia heeft dat geld aangewend om het belang van 75 procent in DenizBank te kunnen betalen.

Miller reageerde tevreden op het onderliggend nettoresultaat van 470 miljoen euro. 'De evolutie is erg bevredigend.' Analisten waren dan weer eerder teleurgesteld. 'Het resultaat was lager dan verwacht, wat waarschijnlijk de koers donderdagmiddag lager stuurde', reageerde analist Ivan Lathouders van Bank Degroof. Beleggers stuurden Dexia donderdag 1,65 procent lager tot 21,50 euro. Volgens de analist is het derde kwartaal traditioneel iets zwakker dan de andere kwartalen, waardoor 'de koers het nog niet zo slecht heeft gedaan'.

De resultaten van het Turkse DenizBank, waarvan de overname pas in oktober werd afgerond, werden niet opgenomen in de resultaten. 'Die zullen pas vanaf het volgende kwartaal ingecalculeerd worden', zei algemeen directeur Axel Miller. 'Wij zijn erg tevreden over de resultaten van DenizBank over de eerste negen maanden', voegde hij er aan toe.

Dexia boekte het afgelopen kwartaal 1,663 miljard euro opbrengsten (netto bankproduct), 10,1 procent meer dan een jaar eerder. Analisten rekenden hier op 1,551 miljard euro.

De kosten stegen 3,5 procent tot 850 miljoen euro. De kostinkomstenratio over het derde kwartaal van 2006 was 51,1 procent. Over de eerste negen maanden van 2006 stegen de kosten met 5,1 procent tot 2.509 miljoen euro. De risicokosten kwamen uit op 69 miljoen euro tijdens de eerste negen maanden van het jaar, tegen 26 miljoen euro vorig jaar.

Het eerste metier van Dexia, 'Financiering van collectieve voorzieningen en credit enhancement' (PPF) zorgde voor een nettoresultaat van 275 miljoen euro, een groei van 2 procent. Analisten mikten op een winstbijdrage van 281,93 miljoen euro. De opbrengsten stegen 5,7 procent tot 608 miljoen euro, de kosten groeiden 2,6 procent tot 187 miljoen euro. De langetermijnverbintenissen stegen tijdens de voorbije 12 maanden met 18 procent tot 253,3 miljard euro.

Dit metier omvat de Amerikaanse dochter FSA, die eerder deze week resultaten publiceerde. De nettowinst steeg in het derde kwartaal van 2006 met 23,9 procent tot 91,5 miljoen dollar. Over de eerste negen maanden bedroeg de nettowinst 331,4 miljoen dollar, tegen 266,3 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks de winststijging waarschuwde CEO Robert Cochran voor een aantal negatieve 'maar hopelijk kortetermijnomstandigheden' op de markt van de financiering van effectiseringen. Donderdag raakte bekend dat FSA gedagvaard wordt door de Amerikaanse justitie. Die voert een onderzoek naar mogelijke afspraken tussen bankiers en makelaars om het biedproces voor opdrachten in dienst van lokale overheden naar hun hand te zetten. De bijdrage van FSA tot het nettoresultaat van PPF vertegenwoordigd een vierde.

Het tweede metier, 'Personal Financial Services' (PFS) of 'financiele dienstverlening aan particulieren', leverde een winstbijdrage van 112 miljoen euro, wat 11,6 procent meer is dan de 109 miljoen euro van een jaar eerder. Analisten gingen uit van 120 miljoen euro. De opbrengsten stegen 2,2% en de kosten 1,5% in het derde kwartaal. De cliententegoeden groeiden in totaal 5,3 procent op jaarbasis tot 127,8 miljard euro. Daarvan is 82,4 miljard euro afkomstig van retailbankieren en 45,5 miljard euro van private banking. Een klant wordt beschouwd als een private banking klant als hij meer dan 500.000 euro aan financiele activa heeft bij de bank.

De tak PFS omvat retailbankieren en private banking. De distributie van verzekeringen maakt hier deel van uit, maar de productie van verzekeringsproducten niet meer. Dit laatste is overgeheveld naar het derde metier, 'Financieel beheer en verzekeringen' (IMIS). Dit metier boekte een nettowinst van 46 miljoen euro, tegenover 27 miljoen euro in dezelfde periode. Analisten gingen uit van 56,85 miljoen euro.

Het vierde metier is 'Thesaurie en Financiele markten'. Dit metier was het enige waarin de kwartaalwinst op jaarbasis lager was. Het nettoresultaat van het derde kwartaal bedroeg 62 miljoen euro, een daling van 17,1 procent tegenover een jaar eerder.

Dexia denkt dat 2006 opnieuw een goed jaar zal worden. 'De resultaten van dit kwartaal waren in lijn met die van de eerste twee kwartalen. We zitten op schema om de doelstellingen voor dit jaar te halen', zei Miller.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud