Advertentie

Dexia-bonussen blijven voor ophef zorgen

Pierre Mariani, de gelegeerd bestuurder van Dexia (foto Reuters) ©REUTERS

De verloningspolitiek bij de Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia blijft voor ophef zorgen. Eerder deze week was al bekendgeraakt dat de voormalige gedelegeerd bestuurder Axel Miller alsnog een ontslagpremie van 825.000 euro ontving. Nu weet de Franse krant Liberation te melden dat er bij de Franse tak van Dexia vorig jaar 8 miljoen euro aan bonussen werd uitbetaald.

(tijd) - Over hoeveel werknemers die bonussen worden verdeeld is niet duidelijk. Intern zou de directie het hebben over 400 werknemers, terwijl de woordvoerders van de Franse Dexia-tak zeggen dat het om 765 personeelsleden gaat, schrijft Liberation. Duidelijk is wel dat niet iedereen een even groot deel van de koek krijgt.

Zo zou driekwart van de traders niets hebben ontvangen. Volgens Liberation is het grootste deel van de 8 miljoen euro bestemd voor het topmanagement van de Franse Dexia-divisie.

Maar dat wordt nu ontkend door gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani. 'Geen enkele lid van het directiecomité of van de raad van bestuur van de groep of haar hoofdfilialen, heeft een variabele vergoeding ontvangen in 2008', verklaarde Mariani aan het Franse persagentschap AFP.

Voor de tussenkaders werden de variabele bezoldigingen met 20 tot 60 procent verlaagd, bij de traders zelfs met 80 procent. 'In totaal zijn de bonussen - goed voor 16 procent van de totale loonmassa- met de helft verlaagd', vult Mariani aan.

Ontslagpremie

In de Franse pers is er al enkele dagen enige ophef over het verloningsbeleid bij Dexia. Maandag raakte nog bekend dat de voormalige gedelegeerd bestuurder Axel Miller alsnog een ontslagpremie van 825.000 euro had ontvangen.

Bij zijn ontslag in oktober vorig jaar had Miller afgezien van zijn ontslagvergoeding van 3,7 miljoen euro, maar de raad van bestuur van Dexia had besloten hem toch een kleinere premie te geven.

Het Franse ministerie van Financiën was er toen wel als de kippen bij om te stellen dat de Franse bestuurders van Dexia tegen die beslissing hadden gestemd. Samen met de overheidsholding Caisse de Dépôts heeft de Franse staat zo'n 25 procent van Dexia in handen.

De Franse bestuurders waren dan wel gekant tegen Millers ontslagvergoeding, ze stemden er wel mee in om zijn opvolger Pierre Mariani een brutobasisloon van 1 miljoen euro toe te kennen. Dat is ruim een vijfde meer dan de vaste bezoldiging van Miller. Bovendien heeft Mariani ook recht op een variabel loon met een maximum van 2,25 miljoen euro. Bij Miller was dat 1,8 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat Mariani een kleinere bijdragen krijgt bij zijjn aanvullend pensioenplan en een kleinere representatievergoeding. Als met al die factoren rekening wordt gehouden, blijkt Mariani's verloning 8,45 procent hoger te liggen dan die van zijn voorganger.

Mariani krijgt wel een lager
Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud