Dexia-deal na marathonvergadering

Didier Reynders (MR) en Luc Coene (r.) ©REUTERS

Het Belgisch-Frans-Luxemburgs vergelijk over Dexia was het resultaat van een rits lange vergaderingen in Brussel. Een overzicht.

(tijd) - Het overleg begon dinsdagnamiddag rond 16 uur met een bijeenkomst van de federale regeringstop in de 'Lambermont', de ambtswoning van premier Yves Leterme (CD&V). Ook aanwezig waren Luc Coene, vice-gouverneur van de Nationale Bank. Na zijn vertrek kwamen tussen 18 en 19 uur de nieuwe bewindslui van Dexia, gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani en voorzitter van de raad van bestuur Jean-Luc Dehaene aan. Er viel te horen dat er aan een oplossing voorbeurs werd gewerkt. 'De wil is er, ook bij de Fransen, om knopen door te hakken', zei Leterme aan De Tijd.

Vervolgens zakten alle Belgische aandeelhouders naar het nachtelijke Brussel af: de institutionele aandeelhouders (Ethias, de Gemeentelijke Holding en Arcofin), en ook de deelregeringen, die sinds de herkapitalisatie van Dexia ook aandeelhouder zijn.

De Vlaamse regering had voorafgaand aan het overleg bij Leterme al de koppen bij elkaar gestoken.

Knopen


Verschillende deelnemers aan het overleg gaven bij het binnengaan van de Lambermont aan dat er knopen zouden worden doorgehakt. Over de inhoud hielden iedereen zich op de vlakte. 'Iedereen beseft de ernst van de situatie. Er ligt een scenario op tafel. Het komt er nu op aan dat iedereen ermee instemt', zei Vlaams minister van Financien en Begroting Dirk Van Mechelen (Open VLD) even voor middernacht. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die eerder die dag in het Vlaams parlement tot 'koelbloedigheid' had opgroepen, benadrukte dat een snelle oplossing belangrijk was voor de Vlaamse spaarder en de kleine aandeelhouders. 'We kunnen niet teveel tijd meer verliezen', verklaarde hij. Sp.a-vice-premier Frank Vandenbroucke erkende dat de sleutel bij FSA, de probleemdochter van Dexia lag.

Egmontpaleis

Het overleg verhuisde vervolgens naar het statige Egmontpaleis aan de Zavel. Daar zaten Leterme en federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR) aan tafel met de Luxemburgse en Franse ministers van Financien en de Franse aandeelhouders van de bankgroep. Er werd ook regelmatig teruggekoppeld naar de federale vicepremiers, die ook in het gebouw aanwezig waren. Rond 6 uur werden croissants aangerukt.

Eerst was er een persconferentie om 7.30 uur aangekondigd. Maar die begon uiteindelijk ruim een half uur later. De juridisch-complexe oplossing moest immers zorgvuldig worden uitgeschreven.

Net zoals Fortis kwam Dexia door de kredietcrisis zwaar onder druk te staan. Eind september beslisten de aandeelhouders tot een kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro, maar die maatregel leek niet te volstaan. De beurskoers ging pijlsnel naar beneden.

KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud