'Dexia kan hoofd bieden aan verslechterende marktomstandigheden'

©Photo News

Bank-verzekeraar Dexia benadrukt in een persbericht dat hij na de kapitaalinjectie van vorige week het hoofd kan bieden aan de verslechterende marktomstandheden. Dat meldt de groep na afloop van de raad van bestuur die eerder op de dag heeft plaatsgevonden. Ook de federale regering heeft zich zondag gebogen over het dossier Dexia.

(tijd) - De raad van bestuur van Dexia kwam zondag samen om de  liquiditeitspositie van de groep onder de loep te nemen. De bestuursleden kwamen tot de conclusie dat de groep na de kapitaalsverhoging van 6,4 miljard euro die vorige week werd aangekondigd, in staat is het hoofd te bieden aan de verslechterende omstandigheden op de financiële markten.

Eerder op de avond was Dexia al met een persbericht naar buiten gekomen naar aanleiding van het uitblijven van een reddingsplan voor de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate. Dexia benadrukte toen dat de kredietrisico's een 'zeer beperkte impact' zouden hebben op de solvabiliteit van de groep. Een concreet cijfer werd daarbij niet genoemd, maar volgens verscheidene bronnen zou de blootstelling rond de 200 miljoen euro schommelen. 

De kapitaalverhoging die in de nacht van maandag op dinsdag werd aangekondigd hield, naast andere elementen, net rekening met  de potentiële negatieve gevolgen van een algemene verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal bancaire tegenpartijen, zegt Dexia.

Dexia gaf in het persbericht geen commentaar over de berichten als zou de groep worden overgenomen door haar Franse sectorgenoot Société Générale. Verscheidene bronnen hebben dat scenario als een kwakkel omschreven. 

Ook de federale regering zou zich in de loop van de dag hebben gebogen over de situatie bij Dexia. Het afgelopen weekend zouden er signalen zijn geweest dat een aantal Franse institutionele investeerders geld hadden weggehaald bij Dexia. Mogelijk was dat als reactie op het nieuws dat het reddingsplan voor de Duitse noodlijdende hypotheekbank Hypo Real Estate in elkaar was geklapt.

 

HRE


HRE, de op een na grootste vastgoedfinancier van Duitsland, meldde zaterdagavond dat het reddingsplan van 35 miljard euro mislukt is. Dat plan was op 28 september door de Duitse privé-banken en de Bundesbank afgesproken, om de Beierse groep overeind te houden en zo het grootste bankroet uit de Duitse financiële geschiedenis te vermijden.

Deutsche Bank waarschuwde vrijdagavond op een teleconferentie dat 35 miljard niet zou volstaan. Alleen al tegen eind volgende week heeft HRE volgens Deutsche 20 miljard nodig. Tegen eind dit jaar is dit 50 miljard, tegen eind 2009 moest de Münchense bank 70 à 100 miljard zien te vinden. Daarop trok de privé-sector zich uit het reddingsplan terug.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zoekt HRE nu alternatieven. Mogelijk moet de Ierse regering bijspringen. Kern van het probleem is immers de in Dublin gevestigde dochter Depfa. Depfa is wereldwijd één van de grootste financiers van openbare besturen ter wereld.

In tegenstelling tot Dexia, dat zich deels via de spaardeposito’s van zijn retailnetwerk kan financieren, is Depfa voor de financiering van de langetermijnkredieten nagenoeg volledig op de geldmarkten aangewezen. En die geldmarkten zijn sinds de ondergang van Lehman Brothers midden september de facto gesloten door het onderlinge wantrouwen tussen banken.

De Duitse regering werkt nu aan een herstelplan voor HRE, maar een snelle nationalisering is uitgesloten, meldt Financial Times Deutschland. Tegen een nationalisering zouden wettelijke bezwaren zijn. Er wordt daarom gewerkt aan een uitbreiding van de staatsgaranties voor HRE. Die moet er zijn voor maandagochtend om een ineenstorten van het Duitse financieel systeem te voorkomen.
 

KVS/MS/PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud