Dexia krijgt klap na halfjaarcijfers

De Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 283 miljoen euro. Dat is bijna 47 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en lager dan verwacht, maar wel bijna 13 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dexia besloot in het tweede kwartaal bijkomende voorzieningen te nemen om zich in te dekken tegen een mogelijke verslechtering van de economie, en die wogen op de resultaten.

Zonder rekening te houden met probleemdochter FSA, waarvan de verkoop aan sectorgenoot Assured Guaranty in juli werd afgerond, woog de financiële crisis voor 193 miljoen euro op de resultaten van de groep - een kwartaal eerder was dat nog 419 miljoen euro.

Dexia blijft blijkbaar op zijn hoede voor een verslechtering van het economische klimaat en legde daarom zo'n 175 miljoen euro aan bijkomende provisies aan in het tweede kwartaal. In dat bedrag zit een voorziening van 53 miljoen euro verwerkt voor de Turkse activiteiten van de groep, naast een bedrag van 92 miljoen euro voor aan Europese hypotheken gelinkte effecten.

Winst in alle divisies

Alle activiteiten van Dexia wisten in het tweede kwartaal wel een winst voor te leggen. De financiering van lokale besturen, het zogeheten eerste metier van de groep, was in het tweede kwartaal goed voor een nettowinst van 118 miljoen euro, 41,9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is onder meer te wijten aan hogere liquiditeitskosten en de hogere kosten voor de staatswaarborg. Voor het tweede kwartaal komen de kosten voor de overheidsgaranties in totaal uit op 143 miljoen euro.

De retailpoot - de divisie waartoe ook het Belgische kantorennet behoort - boekte een winst van 82 miljoen euro, 44,5 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Dexia zag de deposito's met 2,4 miljard euro toenemen in België, vooral op de spaarrekeningen. Ten opzichte van eind maart bleef het aantal kredieten ook stabiel op 50 miljard euro. In vergelijking met juni vorig jaar is de kredietverstrekking zelfs met 4 procent toegenomen, ondanks de crisis.

De activiteiten gelinkt aan de financiële markten, die in het eerste kwartaal nog verlies leden, konden de negatieve trend keren en boekten een positief resultaat van 9 miljoen euro in het tweede kwartaal. Die ommekeer was te danken aan de verbetering van de financiële markten en de strikte risicocontrole, zegt Dexia in een persbericht.

Transformatieplan

Voorzitter Jean-Luc Dehaene benadrukt in datzelfde persbericht ook dat Dexia nog altijd op koers zit voor wat betreft zijn transformatieplan. 'Het risicoprofiel is namelijk gevoelig verbeterd door de afronding van de verkoop van FSA. De hervorming van de groep evolueert in de juiste richting. Ze ligt in de lijn van de verbintenissen die we met onze aandeelhouders hebben gesloten en met het herstructureringsplan dat we met de Europese Commissie hebben voorgelegd.'

Aandeel

Op Euronext Brussel wordt het aandeel Dexia donderdag fors lager gestuurd in reactie op de cijfers. Het aandeel verliest 5 procent en meer.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud