Dexia staat voor kapitaalverhoging van 7 miljard

Minister van Financiën Didier Reynders en premier Yves Leterme kondigen de overheidssteun aan

De federale overheid, de regio's en de grote aandeelhouders van Dexia mikken op een kapitaalverhoging van 7 miljard euro bij de bankgroep. Dat vernam de redactie en werd bevestigd door Brussels minister-president Charles Picqué . 'Maar we zijn er nog lang niet', zegt een bron.

(tijd) - De financiële groep Dexia heeft naar verluidt nood aan een kapitaalinjectie van om en bij de 7 miljard euro. Dat bleek gisteravond, na afloop van een overleg tussen de federale regering en de deelstaten. De Belgische overheden zijn bereid, om na Fortis, ook Dexia ter hulp te snellen. Ze lieten weten deel te willen nemen aan een 'gezamenlijke inspanning' om het eigen vermogen van Dexia te versterken.  'De kapitaalverhoging moet het vertrouwen herstellen en de markten kalmeren', zegt een waarnemer.

Wie welke inspanning zal doen, is nog niet duidelijk. 'De puzzel kan maar in elkaar vallen, als het ook duidelijk is welke inspanning de  belangrijkste aandeelhouders van Dexia - de Gemeentelijke Holding (17%), de ACW-financieringsholding Arco (18,1%) en verzekeraar Ethias (6,4%) - willen leveren', zegt een bron.

De raad van bestuur die een antwoord moet bieden op deze vraag is intussen afgelopen. Alle partijen - directie, bestuurders en aandeelhouders - zitten momenteel bij elkaar.

Daarnaast wordt er ook uitgegaan van een inspanning van Frankrijk en Luxemburg. Frankrijk is onrechtstreeks aandeelhouder van Dexia via de Caisse des Dépôts (direct en indirect 14%). Dexia heeft via Dexia BIL ook een belangrijke bankactiviteit in Luxemburg.

Langs Belgische zijde ziet het ernaar uit dat de federale overheid, de regionale overheden en de hoofdaandeelhouders van Dexia elk een derde van de inspanning zullen doen. Premier Leterme heeft ook een Franse en een Luxemburgse regeringsvertegenwoordiger opgeroepen om deel te nemen aan de gesprekken.

De beurskapitalisatie van Dexia bedroeg maandagavond 8,18 miljard euro. De koers van de bankgroep daalde maandag met bijna 30 procent.

PBL/WVDV/MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud