Dexia verkoopt verzekeringsactiviteiten FSA

Bank-verzekeraar Dexia heeft besloten een deel van haar Amerikaanse zorgenkind FSA te verkopen aan de Amerikaanse obligatieverzekeraar Assured Guaranty. FSA's portefeuille gestructureerde kredieten, die het zwaarst werd getroffen door de kredietcrisis, blijft echter bij Dexia. Als gevolg van de problemen bij FSA en de kredietcrisis moest Dexia in het derde kwartaal een verlies van ruim 1,5 miljard euro slikken.

(tijd) -Dexia verkoopt FSA's activiteiten op de markt voor obligatieverzekeringen voor 361 miljoen dollar in cash en 44,6 miljoen aan nieuw uitgegeven aandelen van Assured. Daardoor verwerft Dexia een belang van 24,7 procent in de Amerikaanse groep.  Gebaseerd op de slotkoers van Assured Guaranty op 13 november komt de transactie uit op een bedrag van 722 miljoen dollar. Daarmee zou Dexia de grootste aandeelhouder van Assured Guaranty worden na ACE ltd en de investeerder Wilbur Ross.

De gecombineerde entiteit zal volgens Dexia de grootste financiële solvabiliteit hebben in de sector van de financiële verzekeraars. De transactie moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthoudende autoriteiten en de aandeelhouders van Assured Guaranty.

Dexia blijft na de overeenkomst die deze ochtend werd bereikt wel nog steeds in bezit van de afdeling Financial Products. Die beheert de portefeuille gestructureerde producten, effecten die vaak risicovolle hypotheken als onderpand hebben en door de kredietcrisis bijzonder zwaar in waarde zijn afgenomen. Deze portefeuille, met een waarde van 16,5 miljard dollar, heeft van  de Belgische en Franse overheid wel een staatswaarborg gekregen. Dexia zelf moet op die portefeuille wel nog een eerste verlies van 3,1 miljard dollar dekken, bovenop de reeds bestaande voorziening van 1,4 miljard dollar. Ook de bestaande kredietlijn van 5 miljard dollar die eerder dit jaar als was toegegooid naar FSA blijf behouden. 

Als het uiteindelijke verlies op de FSA-portefeuille groter blijkt dan 4,5 miljard dollar, en de overheden zich verplicht zien in te grijpen, dan hebben die wel recht op gewone of preferente aandelen van Dexia. Op welke manier de waarborg van de Franse en de Belgische overheid is verdeeld, werd niet bekendgemaakt. Volgens bronnen dicht bij het dossier zouden Frankrijk en België elk de helft van de FSA-waarborg voor hun rekening nemen. 

'Met het akkoord dat we deze ochtend hebben bereikt, hebben we een groot deel van de onzekerheid rond Dexia kunnen wegnemen', verklaarde Pierre Mariani, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Dexia, vrijdag tijdens een persconferentie in Parijs. 'Dankzij de staatsgarantie hebben we ook de bijomende risico's voor de groep kunnen beperken.'

Naast de verkoop van FSA kwam Dexia vandaag nog met een hele reeks andere belangrijke mededelingen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud