Advertentie

Dexia wil Nederlandse leasezaak schikken

©Lieven Van Assche

Dexia Bank Nederland gaat voor een schikking van de al jaren aanslepende aandelenleasezaak buiten de rechtbank om. Dat heeft de leiding van de bank bekendgemaakt na een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland.

(tijd) – De aandelenleaseproblematiek sleept al jaren aan in Nederland. Beleggers konden er met geleend geld op de beurs investeren, maar ze belandden in de problemen door tegenvallende koersontwikkelingen. Daardoor bleven ze vaak achter met schulden in plaats van met winst.

Tal van beleggers voelden zich misleid en trokken naar de rechter. Vrijdag viel er een uitspraak van de Hoge Raad in drie proefprocessen van aandelenleaseklanten tegen Dexia, verzekeraar Aegon en Achmea-dochter Levob, een bank-verzekeraar. Dat zijn drie belangrijke aandelenleasespelers.

De Hoge Raad sprak zich uit over alle grote juridische geschilpunten die de afgelopen tien jaar gerezen zijn rond aandelenlease. Zo vindt de instantie dat de aanbieders zoals Dexia de bijzondere zorgplicht geschonden hebben die ze als financiële instelling hebben. Daarom moeten zij volgens de Hoge Raad de schade inclusief inleg vergoeden.

Maar het arrest, dat in de lijn ligt van eerdere gerechtelijke uitspraken, zegt tegelijkertijd dat een deel van de restschuld altijd voor rekening van de afnemer van het leasecontract zal blijven. Want ook de afnemer had moeten weten dat er met geleend geld werd belegd en dat de lening moest worden terugbetaald.     

In een verrassende reactie kondigde Dexia Bank Nederland aan nu snel een einde te willen maken aan de zaak, buiten de rechter om. Volgens Ben Knüppe, de topman van de bank, ligt de weg daarvoor nu open na het arrest, zei hij aan het Financieele Dagblad. Dexia meent dat er 3.000 resterende juridische conflicten met aandelenleaseklanten zijn en denkt dat slechts een kleine minderheid van de resterende ontevreden klanten op grond van het arrest geld terug kan krijgen.

Ger van Dijk van Leaseproces, waar duizenden Dexia-klanten bij zijn aangesloten, noemt de schikkingsbereidheid van de bank ‘een donderslag bij heldere hemel'. Maar hij voegt er aan toe ‘een uitnodiging voor een gesprek graag te aanvaarden’. Van Dijk schat dat 80 procent van de 17.000 Dexia-klanten die nog kunnen procederen gebaat is bij de uitspraak van de Hoge Raad.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud