Dexia wint vertrouwen van belegger terug

Ontslagnemend gedelegeerd bestuurder Axel Miller. (foto: belga) ©BELGA

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en de bestaande institutionele aandeelhouders hebben in de kapitaalverhoging voor Dexia ingetekend tegen een prijs per aandeel van 9,9 euro. Beleggers reageren enthousiast op de prijs die de overheden betalen. Het aandeel ging tot 20 procent omhoog maar moest op het einde tevreden zijn met 6 procent winst. Gedelegeerd bestuurder Axel Miller en voorzitter Pierre Richard boden hun ontslag aan.

(tijd) - De slotkoers maandag was 7,07 euro. Het aandeel van Dexia op de beurs van Brussel werd bij herneming van de handel bijna 20 procent hoger gestuwd en hield op het einde van dag nog 6,1 procent winst over op 7,50 euro.

Eerste minister Yves Leterme maakte deze ochtend bekend dat de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en de huidige aandeelhouders samen 6,4 miljard euro investeren in de bank-verzekeraar.

De Belgische en Franse regering tekenen in op de kapitaalverhoging tegen een prijs per aandeel van 9,90 euro. De Luxemburgse regering tekent in op de uitgifte van converteerbare obligaties van Dexia Banque Internationale à Luxembourg. Vrijdag was het aandeel Dexia in Brussel op 10,05 euro geëindigd.

De prijs is gebaseerd op de slotkoersen van het Dexia-aandeel over de laatste 30 kalenderdagen. De maatregelen zorgt voor een verwatering van ongeveer 35 procent, volgens analisten. De kapitaalverhoging zou de boekwaarde naar schatting op ongeveer 8 euro per aandeel brengen.

Dexia geeft aan dat de Tier 1-ratio op het einde van het derde kwartaal, vóór de kapitaalverhoging, zou uitkomen op ongeveer 10 procent. Na de kapitaalverhoging stijgt de ratio flink boven 14 procent, verklaarde ontslagnemend CEO Axel Miller tijdens de conference call.

Overheid niet alleen

De Belgische overheid legt 3 miljard euro op tafel voor de redding van de bank-verzekeraar. Frankrijk investeert een zelfde bedrag, via de Caisse de Dépôts et Consignations (CDC), en de Luxemburgse overheid stelt 376 miljoen euro ter beschikking voor het plan.

 In België is de verdeling als volgt:

  • de federale staat investeert een miljard euro,
  • de regio's passen een zelfde bedrag bij: Vlaanderen draagt 500 miljoen euro bij, Wallonië 350 miljoen en Brussel 150 miljoen
  • de institutionele aandeelhouders (de Gemeentelijke Holding, Arcofin en Ethias) hoesten het laatste miljard op.

De kapitaalinjectie moet de markten geruststellen. Het aandeel Dexia verloor maandag 30 procent van haar waarde op de beurs. De tussenkomst van de overheid volgt na een gelijkaardige ingreep van de Benelux-overheden in Fortis.

'Wij hebben Fortis en Dexia gered. Bovendien wordt het hele financiële systeem versterkt door deze gezamenlijke actie van de drie regeringen', zei de Luxemburgse minister van Begroting Luc Frieden.

Van het kapitaal van Dexia was tot dusver 17,7 procent in handen van de holding Arcofin, 16,2 procent van de Belgische gemeenten, 6,3 procent van ehtias, 2 procent van CNP, 11,7 procent van CDC, de 'financiële arm' van de Franse overheid, en 3,8 procent van het personeel.

'Dankzij de kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro zal Dexia een van de best gekapitaliseerde banken van Europa kunnen blijven, ondanks de mogelijke negatieve gevolgen van een nooit eerder geziene beursvolatiliteit, een algemene verslechtering van de kredietwaardigheid van sommige bancaire tegenpartijen, bijkomende waardeverminderingen op de aandelenportefeuilles en een verdere verslechtering van de vezekeride portefeuille en van de Financial Products-portefeuille van FSA.'

Wilt u uw mening kwijt over de bankencrisis? Doe mee aan onze livechat op Bear&Bull.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud