Dolor komt maandag met Fortis-klacht

De beleggersvereniging Dolor dient maandag klacht in tegen premier Yves Leterme in het Fortis-dossier. Volgens Dolor is de regeling die door de regering werd uitgewerkt voor de Fortis-aandeelhouders discriminerend en wordt driekwart van de gedupeerden uitgesloten. Dat bevestigt voorzitter Hendrik Boonen aan Belga. De klacht wordt ingediend bij het CGKR, dat is het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.

(belga) - 'Het plan van de regering om een aantal aandeelhouders te laten delen in de mogelijke meerwaarde van de deelname in BNP Paribas sluit 75 procent van de mensen uit', stelt Boonen. 'Hoe zal er worden uitgemaakt wie een goed huisvader is en wie niet? Bovendien moeten de aandeelhouders gekocht hebben voor 1 juli en moeten ze de aandelen nog in hun bezit hebben. Wie dus  als een goed huisvader de aandelen van de hand deed om zijn verliezen te beperken, wordt gestraft.'

Boonen neemt het ook niet dat de pensioenspaarfondsen zijn uitgesloten van de regeling. 'De wet op gelijkheid wordt geschonden', meent de Dolor-voorzitter. 'We vragen het Centrum na te gaan of de rechten van die 75 procent van de aandeelhouders die niet in aanmerking komen, geschonden zijn.' Dolor dient maandagmiddag de klacht officieel in.

Boonen meent voorts dat het plan er vooral op gericht is de aandeelhouders te sussen: 'Wanneer het aandeel morgen of overmorgen weer genoteerd is, zullen ze niet meer durven verkopen. Het is dus eveneens morele chantage. We zullen er alles aan doen om die beslissing ongedaan te maken. Ofwel wordt iedereen vergoed, ofwel niemand.'

Dolor is een vzw. De beleggersverening ontving de voorbije drie maanden zowat 18.000 vragen en reacties over Fortis en diende in het dossier afgelopen vrijdag klacht in bij de rechtbank. Ze mengde zich eerder al in de dossiers rond Lernout&Hauspie en SpaarSelect.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud