Drie banken lanceren aanval op spaarmarkt

Record Bank, Beroepskrediet en AXA verhogen de basisrente op spaarboekjes tot het wettelijke maximum van 4 procent. Ze proberen met agressieve tarieven hun marktaandeel op te krikken. De vier grootbanken, die slechts 1,5 procent bieden, wachten voorlopig af. De vraag rijst hoelang zij hun lage tarieven nog kunnen handhaven.

(tijd) De marktrente is sinds midden vorig jaar fors gestegen. De rente op drie maanden klom met liefst 110 basispunten tot 4,15 procent. De rente op tien jaar steeg met 60 basispunten tot 4,70 procent. Enkele middelgrote banken spelen daarop in door de spaarrente sterk te verhogen.

Record Bank, een dochter van ING Belgiƫ, biedt tot 30 september een topspaarrekening aan met een basisrente van 4 procent. Het aanbod geldt voor alle particuliere klanten met een zichtrekening en voor bedragen tussen 7.500 en 100.000 euro.

Beroepskrediet lanceert een gelijkaardige rekening en garandeert 4 procent basisrente tot ten minste 1 januari 2009. De bank legt geen minimum op en de voorwaarden gelden tot bedragen van 200.000 euro. AXA biedt gedurende zes maanden een basisrente van 4 procent. De voorwaarden gelden voor inlagen tussen 15.000 en 250.000 euro vers geld.

De grote banken lijken niet meteen onder de indruk. 'We hebben geen plannen voor een renteverhoging', klinkt het bij KBC en Dexia. 'Er is nog geen beslissing over een eventuele renteverhoging', reageert Fortis. ING zet de deur op een kier. 'De rente van het spaarboekje ligt ter studie. We werken met bepaalde parameters, maar die zijn nog niet overschreden.'

De grote banken geven aan dat ze niet overhaast hun tarieven zullen aanpassen. 'We zien geen abnormale uitstroom uit het spaarboekje', laat Fortis weten. 'We zien geen speciale transfers', vult Dexia aan. KBC laat weten dat er interne verschuivingen zijn. 'We hebben alternatieven. Er verhuist geld naar termijnrekeningen en kortlopende beleggingsfondsen.'

Toch stijgt de druk. Volgens de Nationale Bank daalden de inlagen op spaarboekjes met 7 miljard euro in de eerste vier maanden. De grootbanken zijn ongetwijfeld de grote verliezers, maar blijkbaar is de pijngrens nog niet bereikt.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud