Duitsland legt banken voorwaarden op voor redding

Joseph Ackermann, voorzitter van Deutsche Bank, heeft overheidssteun al afgewezen (foto bloomberg)

De Duitse bondsregering heeft de voorwaarden bekendgemaakt waaraan banken moeten voldoen die gebruik willen maken van het reddingsplan voor de financiële sector. De eerste banken die willen intekenen op het plan, dat maandag in werking trad, lijken zich al aan te bieden.

(belga) - In het reddingsplan zijn staatsgaranties opgenomen die kunnen oplopen tot 400 miljard euro voor leningen die banken bij sectorgenoten aangaan. Daarnaast wordt een bedrag van 80 miljard euro voorzien voor de herkapitalisering van instellingen in moeilijkheden.

Banken die gebruik willen maken van de overheidssteun, mogen hun topbestuurders een jaarloon van maximaal 500.000 euro toekennen. Echt bindend lijkt die voorwaarde niet, want een verloning die hoger ligt, is "in principe onaanvaardbaar", klonk het maandag in regeringskringen.

Ook is de overheid zinnens om de zakelijke strategie bij te sturen van financiële instellingen die steun zoeken. Waarschijnlijk zullen die banken al te riskante investeringen moeten opgeven, kmo's financieel moeten steunen en hun verloningspakketten moeten herzien om "ongepaste" risico's te vermijden.

Banken die in de problemen zitten kunnen op een kapitaalinjectie van maximaal 10 miljard euro rekenen, besliste de regering-Merkel. Risicoposities die door de overheid overgenomen worden mogen niet meer dan 5 miljard euro per bank bedragen.

Een eerste instelling die steun lijkt te gaan zoeken bij de overheid, is de Beierse bank BayerLB, waarvan de raad van bestuur wordt voorgezeten door de minister van Financiën van Beieren, Erwin Huber. Hij gaf maandag aan dat zijn deelstaat de voorwaarden aanvaardt die de regering in Berlijn oplegt.

Andere financiële instellingen lijken eveneens geïnteresseerd. In de weekendeditie van de Bild Zeitung zei het hoofd van de Commerzbank dat de tweede grootste bank van Duitsland het plan zou bestuderen.

De topman van Deutsche Bank, de grootste van het land, sloot overheidssteun dan weer uit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud