Durfkapitalist Sofindev haalt 50 miljoen op

Sofindev heeft in het kader van een nieuw private-equityfonds 50 miljoen euro opgehaald. Dat vernam de redactie van De Tijd en het bericht werd haar bevestigd door Lieven Cuvelier, de algemeen directeur van het fonds.

(tijd) Het is het derde fonds waarvoor Sofindev middelen ophaalt. Ook voor Sofindev III brengen Sofina, Colruyt en Imocobel de middelen aan.

Sofindev stelt durfkapitaal ter beschikking van niet-genoteerde ondernemingen in verschillende sectoren. Het eerste Sofindev-fonds werd opgericht in 1991 en richtte zich zowel op jonge technologische bedrijven als op meer mature bedrijven. Het is volledig geinvesteerd.

Sofindev II zag vier jaar geleden het licht en focust vooral op groeikapitaal, vervangingskapitaal en buy-outs (met schulden gefinancierde overnames). Het realiseert voortaan ook geen investeringen meer.

Sofindev II realiseerde daarentegen al drie desinvesteringen: de participaties in de pakjesverdeler Kiala, het chemiebedrijf Proviron en onlangs nog in de fabrikant van keukendeuren Aro werden van de hand gedaan.

Het kapitaal van de eerste twee fondsen bedroeg telkens 25 miljoen euro. Voor Sofindev III is dat opgetrokken tot 50 miljoen euro. 'We lieten een stuk van de markt aan ons voorbijgaan. We werden soms als een te kleine speler gezien. We haalden 50 miljoen euro op omdat we ons sterker wilden positioneren in de markt', zegt Lieven Cuvelier.

Sofindev III mikt voor zijn investeringen op middelgrote, mature bedrijven met een omzet tussen 10 en 100 miljoen euro. Per investering zal de eigen inbreng van het fonds maximaal 10 miljoen euro bedragen. Co-investering door de aandeelhouders van het fonds kan dit bedrag verhogen. 'We staan zowel open voor minderheids- als meerderheidsparticipaties', onderstreept Cuvelier.

De aandeelhouders van Sofindev III zijn dezelfde als die van de vorige Sofindev-fondsen: de beursgenoteerde holding Sofina (40%), de supermarktgroep Colruyt (30%), Imocobel (het familiebedrijf van de stichters van Interparking, 20%) en private investeerders (10%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud