Advertentie

Eerste crisisrechtszaak viseert KPMG

foto epa

De auditeur KPMG wordt door de curatoren van de gekapseisde verstrekker van subprimeleningen New Century voor de rechter gesleept. Ze eisen een schadevergoeding van 1 miljard dollar, of omgerekend zo'n 755 miljoen euro. Het is de eerste crisisgerelateerde rechtszaak. Dat schrijft de Financial Times.

(tijd) - Volgens de curatoren heeft KPMG 'geholpen met de misleidende uitspraken van het voormalige management en heeft de auditeur de foutieve informatie gecertifieerd'. KPMG zou zo verantwoordelijk zijn voor het ineenstorten van New Century, door de kredietverstrekker toe te staan niet-aangepaste boekhoudmethodes te hanteren.

Daardoor zou het bedrijf onvoldoende provisies hebben aangelegd om de gevolgen van wanbetalingen op te vangen. Op die manier kon het bedrijf een beter plaatje voorleggen dan de werkelijkheid, en kreeg New Century gemakkelijker toegang tot de kapitaalmarkt.

In een reactie liet een woordvoerster van KPMG weten dat ze de klacht zelf nog niet had gezien, maar dat het bedrijf zijn auditmethodes 'vurig zal verdedigen'. 'Elke bewering dat wij ons plooien naar de wensen van de klant is onaanvaardbaar', klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud