'Enkel doorbraak FSA kan vertrouwen herstellen'

Analisten zijn het erover eens dat alleen een ingrijpen in het dossier van de Amerikaanse dochter FSA het vertrouwen in het aandeel kan herstellen.Morgen voorbeurs komt Dexia met kwartaalcijfers. Maar beleggers zullen waarschijnlijk meer aandacht besteden aan de strategische update.

(tijd) -  Het verlies bij FSA is volgens analisten dan ook de belangrijkste reden waarom Dexia in het derde kwartaal volgens de gemiddelde verwachting voor zo'n 873,2 miljoen euro in het rood zal gaan.

De analisten van Rabobank schatten het verlies bij FSA op 700 miljoen dollar. Andere factoren die zullen wegen op Dexia's resultaten zijn  verliezen door het faillissement van Lehman Brothers (350 a 460 miljoen euro) en de blootstelling aan de onlangs genationaliseerde Kommunalkredit Austria en de Slowaakse dochter Dexia Bank Slovensko. Daarnaast zal Dexia druk ondervinden op de marges in de thuismarkt als gevolg van de hevig concurrentiële depositomarkt.

De analistenconcensus na rondvraag door persagentschap Bloomberg bij 7 analisten komt uit op een verwacht nettoverlies van 656 miljoen euro. Analisten van Keefe, Bruyette & Woods (KBW) zijn het meest pessimistisch en verwachten voor het derde kwartaal een onderliggend verlies van 1,7 miljard euro, terwijl Dexia in dezelfde periode vorig jaar nog een winst rapporteerde van 487 miljoen euro. De analisten van Rabobank en KBC Securities zijn een klein beetje positiever en verwachten een onderliggend nettoverlies van 427 miljoen euro en 523 miljoen euro.

Toch wordt het vooral uitkijken naar de strategische update die Dexia's nieuwe gedelegeerd bestuurder, de Fransman Pierre Mariani, morgen zal geven. Nadat Dexia vorige maand een kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro had gekregen van de Belgische, Luxemburgse en Franse overheid en de bestaande aandeelhouders, had Dexia immers aangekondigd zijn strategie opnieuw onder de loep te nemen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de situatie bij het grootste zorgenkind, de kredietverzekeraar FSA, maar ook naar andere activiteiten. Dexia heeft immers al aangegeven zich in de toekomst vooral nog te zullen focussen op die activiteiten waar het commercieel al sterk staat. Analisten sluiten daarom niet uit dat Dexia op termijn nog meer activa in de etalage zou plaatsen.

Stijn Demeester
Pieter Suy
 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud