Ethias krijgt 'paar jaar' voor afbouw blootstelling Dexia

Hans Verstraete, de nummer twee van Ethias.

Ethias krijgt van de Europese Commissie 'een paar boekjaren' om zijn blootstelling aan Dexia, via het belang van 5,04 procent in de Belgisch-Franse groep, af te bouwen. Dat heeft Erik De Lembre, de voorzitter van Ethias, donderdag gezegd op de persconferentie ter toelichting van het pas bereikte akkoord met Europa over de afslanking van Ethias.

(tijd) - De Europese Commissie heeft donderdag de herstructureringen goedgekeurd die Ethias moet ondergaan in ruil voor de 1,5 miljard euro staatssteun die de verzekeringsmaatschappij in 2008 ontving.

Het was daarbij onder meer uitkijken naar wat de overeenkomst zegt over de afbouw van het belang van Ethias in Dexia. Maar terwijl het persbericht van de Europese Commissie met geen woord rept over Dexia, bevestigde Ethias dat de participatie in de groep wel degelijk deel uitmaakt van het akkoord.

Ethias heeft het echter vrij vaag over de 'vermindering van het belang' of de 'vermindering van de blootstelling' aan Dexia. 'Dat betekent niet noodzakelijk een verkoop. Europa legt ons niet op hoe we het moeten doen', zei De Lembre donderdag. Hij wou geen details kwijt, behalve dat het akkoord met Europa slaat op een 'aanzienlijk deel' van het belang en dat Ethias 'een paar boekjaren' krijgt om het engagement te realiseren.

First

Voorts dient Ethias van Europa zijn divisie levensverzekeringen voor particulieren, met de ooit erg populaire First-producten, afbouwen. De nieuwe productie wordt meteen stopgezet, terwijl de groep tot eind 2013 krijgt om de bestaande portefeuille af te stoten. Maar Ethias blijft actief als levensverzekeraar, door de distributie van producten van sectorgenoten.

Voorts moeten zowel makelaarsdochter Nateus als herverzekeringsdochter BelRe worden afgestoten. Het Luxemburgse BelRe moet volledig de deur uit. Eerder was er sprake van dat Ethias enkel nog actief mocht blijven als herverzekeraar voor eigen rekening en niet langer voor derden, maar in de laatste rechte lijn is dat nog veranderd zodat BelRe nu helemaal wordt afgestoten. Ten slotte zet Ethias zijn bank in de etalage, maar die beslissing viel al eerder in het kader van het herstructureringsplan Horizon 2011.   

Ook moet Ethias zijn beleggingsportefeuille 'heroriënteren' naar 'minder volatiele activaklassen', stelt de Commissie. Daarmee wordt bedoeld dat Ethias minder mag beleggen in aandelen en meer moet investeren in vastgoed. Maar aan die voorwaarde is al aan voldaan, maakte Ethias zich donderdag sterk. De groep doet ook toezeggingen over de tarifering van zijn verzekeringsproducten en zal in de kosten snijden.

De herstructureringsmaatregelen zullen de balans tegen eind 2013 met 38 procent doen krimpen ten opzichte van de omvang van de onderneming eind 2008. Dat cijfer is aangepast voor nieuwe groei. De belangrijkste impact op de balans is de First-portefeuille (nu 9 miljard euro). Voorts is er een effect van Nateus (1,9 miljard), Ethias Bank (700 à 800 miljoen) en BelRe (400 à 500 miljoen).

JL/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud