Ethias wil bijna helemaal uit Dexia

De verzekeraar Ethias wil tot 90 procent van zijn belang van 5,04 procent in Dexia verkopen of transfereren naar een andere vennootschap. Dat staat in het voorstel dat Ethias vorige week indiende bij de Europese Commissie, in een poging een akkoord te bereiken over zijn afslanking. Zo’n akkoord is nodig omdat Ethias staatssteun kreeg.

(tijd) - Europa maakt zich op om te beslissen welke richting het Ethias-dossier uitgaat. Volgens onze informatie zijn de diensten van eurocommissaris voor Concurrentie Joaquín Almunia van plan midden april uit te maken of de voorstellen van Ethias volstaan of of een formele procedure wordt opgestart. In het laatste geval zal het nog maanden duren voor het dossier rond geraakt.

Het dossier van Ethias, dat werd ingediend met het oog op de Europese beslissing, bevat behalve het engagement rond het Dexia-belang nog andere krachtlijnen. Zo wil de groep Ethias Bank en Nateus, de verzekeringsdochter die met makelaars werkt, verkopen en haar aandelenportefeuille afbouwen tot het marktgemiddelde (6% van de portefeuille). Nu is dat ruim meer.

Waardering

De EU dringt aan op de afbouw van de participatie in Dexia omdat Ethias een te grote blootstelling heeft aan één bedrijf. Maar dat blijkt een complexe kwestie te zijn. Een van de moeilijke elementen daarbij is de waardering van Ethias.

De overheden, die 75 procent van de groep bezitten, waarderen Ethias ruwweg op 1 tot 1,5 miljard euro. Ethias zelf houdt het op 1,5 tot 2,2 miljard. De instap van de overheden in de herfst van 2008 waardeerde Ethias op 2 miljard euro.

BB/PBL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud