Ethias zoekt met Steve Stevaert naar Europese partners

Ethias, met een marktaandeel van 16 procent de derde grootste verzekeraar in België, kijkt uit naar een mogelijke samenwerking met andere Europese verzekeringsmaatschappijen. 'De Europese regelgeving dwingt ons daartoe', zegt Steve Stevaert. De gouverneur van Limburg is de nieuwe voorzitter van Ethias. De verzekeringsmaatschappij zag vorig jaar voor het eerst haar premie-inkomsten dalen.

(tijd) Steve Stevaert zit er ontspannen en ook wat gelaten bij in het hoofdkantoor van Ethias in Luik. Net of hij al kind aan huis is bij de verzekeringsmaatschappij. De gouverneur volgt maandag Jean-Pierre Grafé op. Stevaert heeft zich al goed op zijn taak voorbereid en is precies op de hoogte van het reilen en zeilen van de verzekeraar. Eerste prioriteit is volgens hem Europa. 'Ethias heeft voldoende marktaandeel in België, maar is in Europa een outsider. De Europese regelgeving dwingt ons ertoe met andere de handen in elkaar te slaan.'

Concreet overweegt Ethias samen met andere onderlinge verzekeraars in een samenwerkingsverband te stappen. 'We hebben erover nagedacht met enkele Franse onderlinge verzekeraars, zoals MMA, een Europese onderlinge onderneming op te richten, maar dan moeten we fuseren, wat niet onze bedoeling is', benadrukt Guy Burton, de directeur-generaal van Ethias. 'We willen onze identiteit behouden.' Andere opties worden nog onderzocht.

Een onderlinge (mutualistische) verzekeringsmaatschappij is in handen van haar klanten. Die zijn allemaal een beetje eigenaar van de onderneming en krijgen jaarlijks een deel van de winst toebedeeld.

Ethias kreeg klappen in 2006. De premie-inkomsten daalden voor het eerst van 4,96 naar 3,8 miljard euro. De boosdoener is volgens Burton de verzekeringstaks op de levensverzekeringen die begin 2006 werd ingevoerd. Ethias scoorde de jongste jaren fors met First, een levensverzekering met een gewaarborgd rendement, maar dat product was vorig jaar plots minder in trek, al zouden de resultaten voor dit jaar weer veelbelovend zijn. De winst uit de levensverzekeringen zakte met 42 procent tot 30,8 miljoen euro. Ook in de brandverzekeringen slonk de winst, maar voor de overige verzekeringstakken kan Ethias winstcijfers voorleggen.

Ethias Bank

Een andere prioriteit is volgens Stevaert Ethias Bank. De bank, die opvallend kleiner is dan de verzekeringsmaatschappij Ethias, heeft net een grondige herstructurering achter de rug. Het personeel werd met de helft teruggeschroefd en er werd vers kapitaal in de bank gepompt. 'De bank is op de proppen gekomen met kredietkaarten en andere innovatieve financiële producten, maar dat is het niet. Ethias Bank moet eenvoudige producten aanbieden, die aansluiten bij de verzekeringen', meent Stevaert.

Een enquête bij de Ethias-klanten toont aan dat er vooral vraag is naar spaarboekjes, woon- en consumentenkredieten. Stevaert zegt herhaaldelijk dat hij financiële producten wil 'voor de mensen', zonder veel poespas, 'want ik moet het ook zelf begrijpen' en 'goedkoop'.

Bij Ethias doet intern het grapje de ronde dat de voormalige sp.a-voorzitter alles gratis zal maken. Hij kan erom lachen: 'Eigenlijk is Ethias al gratis, want het keert een deel van zijn winst terug uit aan zijn klanten. Winst boeken is voor deze verzekeringsmaatschappij geen doel op zich.' Burton en Grafé fluiten hem vriendelijk terug: 'Het is niet de bedoeling de tarieven nu plots te gaan verlagen.'

Ethias, het voormalige OMOB, was tot in 2001 de verzekeraar van de ambtenaren. In 2001 opende het zijn deuren voor iedereen, met een succesverhaal als resultaat. In 2000 haalde OMOB net geen 1,7 miljard euro aan premie-inkomsten op. Nu was dat dus 3,8 miljard euro, goed voor de derde plek op de Belgische verzekeringsmarkt, na Fortis en KBC. Toevallig of niet waren stond Ethias de afgelopen zes jaar onder het voorzitterschap van Grafé (cdH), die nu de fakkel doorgeeft aan Stevaert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud