Europa wil herstructurering Dexia onderzoeken

©23

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het de steun- en herstructureringsplannen voor bank-verzekeraar Dexia verder zal onderzoeken. De Commissie is er niet van overtuigd dat plannen die nu op tafel liggen, voldoende zijn om de levensvatbaarheid van de groep op lange termijn te herstellen, zegt Europees commissaris Neelie Kroes. De Commissie heeft wel de staatsgarantie voor de portefeuille met risicovolle activa van FSA goedgekeurd.

(tijd) - 'De Commissie heeft de taak na te gaan of de zeer aanzienlijke steun die Dexia krijgt, geflankeerd wordt door realistische plannen om de problemen op te lossen die de huidige situatie hebben veroorzaakt', zegt Kroes in een mededeling. 'Niet duidelijk is of dat op basis van de plannen die ons zijn gepresenteerd, momenteel wel mogelijk kan. Een diepgaand onderzoek is dus noodzakelijk'. 

In oktober vorig jaar besloten de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden om samen met de bestaande aandeelhouders 6,4 miljard euro in Dexia te pompen. Daarnaast stelden de drie overheden zich ook voor 150 miljard euro garant voor de groep. Die garantie was al in november vorig jaar goedgekeurd door de Commissie, net zoals de garantie van 16,9 miljard euro voor de FSA-portefeuille die in handen van de groep blijft. 

De Commissie stelt zich vooral vragen bij de herstructeringsplannen die Dexia heeft ingediend om de levensvatbaarheid van de onderneming op langere termijn te herstellen. Er is twijfel over drie grote punten, klinkt het:

  • de levensvatbaarheid van het voorgestelde businessmodel
  • levert Dexia een voldoende eigen bijdrage aan de kosten van de herstructurering?
  •  de compenserende maatregelen voor eventuele mededingingsproblemen

Zolang het onderzoek naar het plan loopt, blijven de maatregelen die als reddingssteun werden goedgekeurd van kracht, benadrukt Kroes in haar communiqué.

Dexia zegt in een eerste reactie dat het verdere onderzoek van de Europese Commissie enigszins verwacht werd, en dat dit deel uitmaakt van de normale procedure.

De bank-verzekeraar verklaart wel zeer positief te zijn op de onmiddellijke Europese goedkeuring van de noodzakelijke garanties die werden geboden voor de verkoop van FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia en een van de grootste probleemdossiers voor de groep. 'Daarmee is een verdere stap gezet in de verdere evolutie naar een meer duurzaam model voor de groep', luidt het. 

Dexia besloot in november de gezonde delen van FSA te verkopen aan de Amerikaanse obligatieverzekeraar Assured Guaranty. FSA's portefeuille met de meest risicovolle producten bleef echter in handen van de Belgisch-Franse groep.

'De verkoop van deze verliesgevende dochter blijkt namelijk van onmisbaar belang te zijn om de situatie bij Dexia weero p orde te krijgen', merkt Kroes op, die toegeeft dat een staatsgarantie noodzakelijk was voordie verkoop - 'een noodzakelijke voorwaarde voor elke vorm van herstructurering'.

Dat is volgens Kroes meteen ook de reden waarom die garantie in beginsel is goedgekeurd.  Maar tijdens het grondige onderzoek kan de Commissie wel de voorwaarden onderzoeken van de contracten die voor deze garanties werden gesloten tussen Dexia en de lidstaten. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud