First Data nieuwe concurrent Banksys

De Amerikaanse betaaltransactieverwerker First Data wordt actief in België via een pas opgerichte Belgische dochter. Eerder poogde First Data zich vergeefs een toegang tot de Belgische markt te kopen via een overname van de Belgische transactieverwerker Banksys. Nu wordt First Data een concurrent voor Banksys.

(tijd) Eind maart werd First Data Belgium opgericht. Dat is een volle dochter van het Amerikaanse First Data Corporation, de grootste verwerker van betaaltransacties ter wereld. First Data heeft zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Denver, maar is wereldwijd actief. Het bedrijf bedient 4,9 miljoen handelaars en 1.900 uitgevers van betaalkaarten.

First Data is ook al in de meeste Europese landen actief, waaronder in de buurlanden Nederland en Duitsland. Recentelijk deed First Data enkele overnames om zijn aanwezigheid in Europa te versterken. Het nam de Duitse en Oostenrijkse nationale betaaltransactieverwerkers over en kocht transactieverwerkers in Italië, Griekenland en Centraal- en Oost-Europa. In totaal werken 6.500 mensen voor First Data in Europa.

First Data poogde vorig jaar ook de Belgische markt te betreden door Banksys, dat het elektronische betalingsverkeer in België beheert, over te nemen. De Amerikanen behoorden tot de laatste drie bieders op Banksys, maar moesten in de ultieme biedstrijd de duimen leggen voor het Franse Atos Origin.

Nu blijkt First Data via de oprichting van een eigen Belgisch dochterbedrijf de Belgische markt te betreden. Ernst Verbeek, de verantwoordelijke voor West-Europa bij First Data, bevestigt de interesse in de Belgische markt. 'First Data is al in meerdere Europese landen actief. En we zijn ook geïnteresseerd in de Belgische markt,' stelt Verbeek. Hij mikt erop al dit jaar de eerste klanten in België binnen te halen.

Over de precieze plannen van First Data in België houdt Verbeek zich op de vlakte. 'De plannen zijn vertrouwelijk en ik kan geen echte details geven. Maar ik denk dat we aantrekkelijke producten en diensten kunnen aanbieden aan zowel banken als handelaars.' First Data is actief op drie domeinen: betaalterminals, het verwerken van elektronische betalingen en het verwerken van betalingen voor banken. 'En we gaan ervan uit dat er voor alle drie een markt is in België', zegt Verbeek.

Het kantoor in België zal zich vooral toeleggen op productontwikkeling, verkoop en marketing en klantenrelaties, legt Verbeek uit. Veel van de ondersteunende activiteiten, zoals IT en administratie, centraliseert First Data in andere Europese vestigingen.

Concurrent

First Data wordt een concurrent voor Banksys, dat de dominante speler is op de Belgische betaalmarkt. Verbeek beseft dat het geen eenvoudige taak wordt om vanaf nul op te tornen tegen het gevestigde Banksys. 'Het is gemakkelijker om via een overname marktaandeel op te bouwen, maar we zien toch mogelijkheden', zegt Verbeek. 'En de komst van SEPA, de ene Europese betaalruimte, maakt het alvast gemakkelijker.' De nakende veranderingen op de Belgische betaalmarkt als gevolg van de ene Europese betaalruimte verklaren grotendeels de interesse van First Data in België. De Europese betaalruimte (Single Euro Payment Area of SEPA), die vanaf volgend jaar geleidelijk wordt ingevoerd, verplicht dat een betaalkaart even gemakkelijk en goedkoop gebruikt kan worden in het buitenland als in eigen land. Daardoor moeten puur nationale betaalsystemen, zoals Bancontact/MisterCash (BC/MC), op termijn verdwijnen.

SEPA zorgt wellicht voor meer concurrentie in het Belgische betaalverkeer, wat nieuwe spelers aantrekt. 'Door de verkoop van Banksys en de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot Maestro en Bancontact/MisterCash staat er heel wat te gebeuren op de Belgische markt. En daardoor is het voor ons een belangrijke markt', zegt Verbeek.

De beslissing van de Belgische banken om af te zien van een gezamenlijke overstap van BC/MC naar Maestro, de debetkaart van Maestro, is volgens Verbeek goed nieuws voor First Data. 'Die beslissing toont aan dat banken een keuze willen behouden tussen verschillende aanbieders. Dat betekent concurrentie, wat goed nieuws is voor ons.'

First Data Corporation kwam recentelijk nog in het nieuws omdat het wordt overgenomen door het private-equitybedrijf KKR voor 29 miljard dollar (22 miljard euro). Ook voor Atos Origin, het moederbedrijf van Banskys, is er interesse van private-equitybedrijven.

JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud