Fitch overweegt rating KBC te verlagen

Het kredietratingbureau Fitch zet bank-verzekeraar KBC op 'Rating Watch Negative'. Fitch denkt dat KBC mogelijk nog nieuwe afschrijvingen zal moeten doorvoeren op zijn CDO-portefeuille. Verder vreest het dat KBC kwetsbaar is voor de 'almaar moeilijker worden economische omstandigheden in Centraal-Europa'.

(tijd) - Fitch zet KBC Bank, KBC Verzekeringen en KBC Groep (de holding boven Bank en Verzekeringen) op Rating Watch Negative. De rating voor KBC Bank gaat omlaag van B naar B/C.

Het ratingagentschap neemt de maatregelen naar eigen zeggen 'uit bezorgdheid over de portefeuille CDO's ter waarde van 9 miljard euro'. 'KBC heeft de plannen bekendgemaakt om in het derde kwartaal een extra 1,6 miljard euro af te waarderen op de CDO-portefeuille, maar verdere afschrijvingen kunnen niet uitgesloten worden als de marktomstandigheden verder verslechteren', schrijft Fitch in een persbericht.

'Verder kan een in toenemende mate moeilijkere economische omgeving, vooral in Centraal-Europa, tot een hoger dan verwacht aantal slechte leningen leiden. Dat kan zowel winsten als kapitaalbasis onder druk zetten', besluit het ratingbureau. Fitch denkt tot een besluit te komen over zijn Rating Watch Negative-oordeel, als het de volledige CDO-portefeuille van KBC van naderbij bekeken heeft.

Het Rating Watch Negative-label betekent dat Fitch de kredietwaardigheid van KBC in beraad houdt, met mogelijk negatieve implicaties. Een ratingverlaging kan ertoe leiden dat het voor KBC duurder wordt om zijn schulden te financieren.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud