'Fortis-bestuur vraagt opslag'

Jozef De Mey, de voorzitter van de Fortis-holding, vraagt aan de aandeelhouders, die in april worden opgeroepen, een salarisverhoging voor zichzelf en voor zijn ‘onderbetaalde’ raad van bestuur.

(tijd) - Fortis publiceerde eerder deze maand een nieuw charter rond deugdelijk bestuur. Het stuk over het bezoldigingsbeleid werd echter nog niet vrijgegeven omdat de verzekeraar dat eerst wil voorleggen aan de algemene vergadering. Dat gebeurt eind april.

In een interview met De Standaard licht De Mey wel al een tipje van de sluier. Hij kondigt namelijk aan dat Fortis een verhoging van de vergoeding van de bestuurders zal vragen. ‘In vergelijking met elders wordt het bestuur van Fortis onderbetaald’, zegt De Mey daarover.

‘We hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de situatie bij andere Bel20-bedrijven en in de rest van Europa, waarbij we vastgesteld hebben dat de bedragen aan de lage kant liggen. Maar het is de aandeelhoudersvergadering die beslist. Als de aandeelhouders neen zeggen, leggen wij ons daarbij neer’, zegt De Mey. Het onderzoek werd uitgevoerd door het gespecialiseerde Amerikaanse bedrijf Tower Watson.

Nu krijgt de voorzitter van Fortis, momenteel De Mey, een vaste vergoeding op jaarbasis van 40.000 euro. Voor de overige niet-uitvoerende bestuurders is dat 35.000 euro. Voorts is er een vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen van de raad of van bestuurscommissies van 1.000 euro. Welke nieuwe bedragen Fortis voor ogen heeft is niet meteen bekend.

Kathleen Steel, de woordvoerster van Fortis, verduidelijkt dat de vergoedingen na het uit elkaar vallen van Fortis sterk verlaagd werden. 'We hebben ook gekeken naar de werklast van de bestuurders en naar het feit dat ze allemaal zitting hebben in dochters van de groep en daarvoor geen vergoeding ontvangen.'

Spijt

De Mey vindt ook dat de top van Fortis al voldoende spijt heeft betoond voor alles wat er fout is gegaan. ‘Ik had liever gehad dat het oude Fortis nog bestond. Maar ja, de geschiedenis kan je niet herschrijven. We moeten vooruit.’

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud