Fortis bouwt Griekse blootstelling af

Fortis heeft zijn blootstelling aan het door begrotingsperikelen geplaagde Griekenland met 1,2 miljard euro afgebouwd in vergelijking met eind 2008. Ook in andere Zuid-Europese beleggingen werd gesnoeid. Zo werden begin dit jaar voor 1,5 miljard euro Italiaanse obligaties verkocht.

(tijd) - De impact van al die ingrepen is beperkt. Zo had de afbouw van het risico in Griekenland in 2009 een negatief effect na belastingen van 16 miljoen euro op het niveau van AG Insurance. De impact van de bijkomende verkoop van 1,5 miljard euro is nog niet bekend, maar die zal volgens Fortis 'beperkt' blijven.

De reële waarde van de portefeuille Griekse staatsobligaties bij Fortis daalde in 2009 van 5 tot 4,1 miljard euro. In de eerste maanden van 2010 zakte het cijfer verder naar 3,8 miljard euro, zei Fortis woensdag tijdens de conference call voor de analisten. De verdere afbouw had een verwaarloosbare impact op de winst- en verliesrekening.

De portefeuille staatsobligaties van de andere zogenaamde 'PIGS'-landen is daarentegen toegenomen in 2009. De Italiaanse steeg van 8,57 tot 8,91 miljard euro (dat houdt dus geen rekening met de recente verkopen), de Portugese van 2,96 tot 3,07 miljard euro en de Spaanse van 0,74 tot 2 miljard euro.

Fortis belegde het geld dat vrijkwam door obligaties te verkopen in langetermijnobligaties van een aantal landen, hoofdzakelijk België. 'Maar niet meer in Zuid-Europese landen', zei Kurt De Schepper, de chief risk officer van Fortis woensdag.   

KE/BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud