Fortis gaat twee activiteiten uitbesteden

Fortis gaat twee activiteiten uitbesteden: de behandeling van inkomende leveranciersfacturen aan CapGemini in Polen en het beheer van vreemde munten en goud aan Dexia. Dat werd dinsdag beslist op een ondernemingsraad. De vakbonden zijn ongerust maar plannen nog geen acties.

(belga) - In 2005 kondigde bankverzekeraar Fortis aan dat ze in de Benelux 1.200 banen zou schrappen in ondersteunende diensten als informatica en personeelsbeleid. Om de pil te vergulden, beloofde Fortis toen dat alle activiteiten binnen de groep zouden blijven. Banen zouden enkel kunnen verhuizen naar Fortis-filialen in het buitenland, landen waar de loonkosten veel lager liggen.

Maar ruim twee jaar later lijkt Fortis van deze aanpak af te stappen. Er zijn namelijk vergevorderde plannen om de inkomende facturen van leveranciers niet langer in de Benelux te behandelen, maar dat te laten doen door CapGemini in Polen. Volgens de vakbonden betekent dat voor België een verlies van 20 banen, op termijn gaan nog eens vijf banen verloren. Ook voor het beheer van buitenlandse munten en goud zoekt Fortis naar een goedkopere oplossing. Deze activiteit, waar vandaag 23 mensen werken, zou binnen België blijven en uitbesteed worden aan rivaal Dexia. Hiervoor werd een offerte ingediend.

De vakbonden van Fortis zijn ongerust over de gang van zaken. "In het verleden bleef outsourcing nog beperkt tot schoonmaak of het onderhoud van gebouwen. Hier gaat het in feite om een bankactiviteit die door een ander bedrijf wordt gedaan", verklaarde René Van Marcke van de socialistische bediendenbond BBTK. Maar actie voeren lijkt moeilijk voor de vakbonden. Zo zullen alle getroffen personeelsleden een andere baan krijgen binnen Fortis, beloofde de directie op de ondernemingsraad. "Men speelt het slim. De sociale begeleiding is al voorbereid. Het wordt moeilijk personeel te mobiliseren tegen outsourcing, terwijl het natuurlijk om een gevaarlijk principe gaat", aldus de vakbondsman.

Bij de andere grootbanken in ons land bleef het principe van outsourcing tot nu toe beperkt. Meestal verkiest men taken uit te besteden aan een ander filiaal binnen de groep, niet aan derden. KBC bijvoorbeeld richtte een tweede filiaal voor de verwerking van betalingsverkeer op in Slovakije. In het geval van ING werd wel al een activiteit (print en mail) uitbesteed aan een ander bedrijf, Astron, maar die onderneming was in België actief waardoor het effect op de werkgelegenheid miniem bleef. "Ons principe is vooraleer er iets wordt uitbesteed, we eerst en vooral kijken naar de kwaliteit van het geboden werk. Die kwaliteit moet minstens dezelfde blijven of beter worden", verklaarde de woordvoerster van ING. Bij Dexia onderzoekt men momenteel het outsourcen van "bepaalde IT-ontwikkelingen" buiten de groep, maar een beslissing hierover is er nog niet, beklemtoonde de woordvoerster.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud